Russische en Slavische studies

In de bachelor Russische en Slavische studies word je opgeleid tot expert op het gebied van de taal, cultuur en maatschappij van Oost-Europa. Je krijgt grip op een regio die van groot belang is in de Europese en de wereldpolitiek. Na deze bachelor ben je breed inzetbaar op de internationale arbeidsmarkt.Een brede en veelzijdige opleiding:

Tijdens de bachelor Russische en Slavische studies studeer je Russisch, Pools, Servisch/Kroatisch of Tsjechisch. Je onderzoekt de taal en cultuur, literatuur, kunst en media van Rusland en Oost-Europa. Dit doe je in het centrum van Amsterdam en gaat op studiestage naar Petersburg, Praag of een andere Oost-Europese stad.

Je gebruikt historische kennis om na te gaan waar de wortels van het Slavisch liggen, maar ook om actuele problemen te analyseren. Bijvoorbeeld: waar komen de spanningen tussen Rusland en Centraal-Europa vandaan? En welke rol spelen schrijvers en intellectuelen in Oost-Europa? Je gebruikt jouw taal- en cultuurexpertise voor studie naar een tumultueuze regio. Daarbij is het goed om te weten dat Nederlandse expertise over Oost-Europa dringend nodig is.

Video wordt geladen..

Russische en Slavische studies iets voor jou?

  • Je wilt graag een nieuwe, uitdagende taal bestuderen.
  • Je zoekt een opleiding waarin jij je kennis op het gebied van taal, cultuur en regio gaat toepassen in academisch onderzoek.
  • Het lijkt je leuk en interessant om een periode in Sint Petersburg of aan een andere Oost-Europese universiteit te studeren.
  • Je wilt later gaan werken in een functie waarin je actief bezig met Oost-Europese culturen.

Waarom deze bachelor aan de UvA?

  • Deze bachelor is uniek in Nederland. Alleen aan de UvA kun je behalve Russisch ook Pools, Servisch/Kroatisch of Tsjechisch als hoofdtaal kiezen. 
  • Ter plaatse leer je de finesses van de taal pas echt goed kennen. Daarom ga je tijdens je studie op studiestage naar een stad in het land van je hoofdtaal, bijvoorbeeld Sint Petersburg, Zagreb, Krakau of Praag.
  • De opleiding biedt een uitstekende voorbereiding op de arbeidsmarkt. Onze alumni volgden stages en werken voor bijvoorbeeld de Volkskrant, het Parool, consulaten en ambassades, het Joegoslavië-Tribunaal, De Bezige Bij, de Europese Unie en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
  • De UvA-opleiding Russische en Slavische studies heeft een sterk internationaal netwerk. We werken nauw samen met de universiteiten van Sint Petersburg, Praag, Warschau en Zagreb, maar ook met ambassades, Clingendael, het Letterenfonds, ministeries, NRC Handelsblad, NIOD en het Nederlands Instituut in Petersburg.
  • De Universiteitsbibliotheek van de UvA heeft een internationaal vermaarde collectie Slavische literaturen en talen, in print op locatie en via online abonnementen.
  • In de stad Amsterdam leeft de Slavische wereld ook buiten de UvA, in de Hermitage aan de Amstel, en in de vele toonaangevende debatcentra waar regelmatig internationale experts aantreden om actuele kwesties te bediscussiëren.

Studeren in deeltijd

Je kunt deze bacheloropleiding ook in deeltijd studeren. De inhoud en studielast van de deeltijdopleiding zijn gelijk aan die van de voltijdopleiding. Voltijdstudenten halen 60 studiepunten per jaar en behalen hun bachelor in 3 jaar tijd; deeltijdstudenten halen 40 studiepunten per jaar en ronden hun bachelor in 4,5 jaar tijd af. 

Meer weten?

Lees alles nog eens rustig na in de brochure.

Kerngegevens


Diploma
BA Slavische talen en culturen
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd, deeltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands, Taal van de opleiding
Start
September
CROHO-code
56813

Gepubliceerd door  Faculteit der Geesteswetenschappen