Wiskunde

De wiskunde die je op de middelbare school leert is maar een klein deel van een uitgebreide wetenschap die veel toepassingen heeft. Zonder de getaltheorie zou er bijvoorbeeld geen veilig internet bestaan en lineaire algebra zorgt ervoor dat Google’s zoekmachine functioneert. Het weer wordt voorspeld aan de hand van numerieke wiskunde en in de financiële wereld en de forensische wetenschap wordt veel gebruik gemaakt van kansrekening en statistiek. Tijdens de bachelor Wiskunde word je uitgedaagd om niet getallen en formules zelf te bestuderen, maar de wereld erachter. Als wiskundige wil je bijvoorbeeld begrijpen waaróm er oneindig veel priemgetallen bestaan. Maar je bedenkt bijvoorbeeld ook foutherstellende wiskundige codes voor mp3-spelers of beveiligingssystemen voor bankpassen.Video wordt geladen..

Waarom Wiskunde aan de UvA?

Hoogwaardig onderwijs

Als student Wiskunde kun je rekenen op hoogwaardig onderwijs. Je krijgt les in vele soorten wiskunde, van zuivere wiskunde tot toegepaste wiskunde en statistiek. Je krijgt onderwijs van wetenschappers van het Korteweg de Vries-instituut, het wiskundige onderzoeksinstituut van de UvA. Het wiskundig onderzoek aan de UvA blinkt uit op het gebied van Algebra, Logica Meetkunde en Mathematische fysica. Veel van de vakken die je krijgt zijn theoretisch van aard, maar je voert ook zelfstandig onderzoek uit in de vorm van projecten.

Studiepad dat bij je past

Als student Wiskunde aan de UvA kies je een studiepad dat past bij je talent, belangstelling en ambities. Je kunt je binnen de opleiding Wiskunde bijvoorbeeld specialiseren algebra, analyse, stochastiek en modelleren of in logica. Verder is er ruimte voor losse keuzevakken of een minor in andere vakgebieden.

Wiskundetutoraat

De UvA biedt in het eerste jaar een intensief tutoraat aan. Samen met andere studenten werk je aan de stof onder begeleiding van een ouderejaarsstudent. Hierdoor voel je je snel thuis en doe je de benodigde studievaardigheden op.

Extra uitdagingen

Heb je behoefte aan extra uitdagingen? Dan kun je het honoursprogramma doen of bepaalde wiskundevakken op honoursniveau volgen. Als je Wiskunde en Natuurkunde of Wiskunde en Informatica wilt studeren, is het dubbele bachelorprogramma iets voor jou. Binnen drie jaar kun je dan in beide disciplines afstuderen.

Prof. dr. Robbert Dijkgraaf

Prof. dr. Robbert Dijkgraaf

'Wiskunde op school geeft geen goed beeld van het vakgebied'

Prof. dr. Robbert Dijkgraaf is hoogleraar Mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam. In 2003 won hij de prestigieuze Spinozapremie (ook wel de Nobelprijs van de Lage Landen) voor zijn wiskundige bijdragen aan de snaartheorie. Over het vakgebied wiskunde zegt hij:

'Soms vind ik het jammer dat wiskunde op de middelbare school wordt gegeven. Het geeft namelijk geen goed beeld van wat het vak echt inhoudt. Een wiskundige is absoluut niet geïnteresseerd in het toepassen van rekenregels als de abc-formule. Ik kan zo’n regel zelfs nauwelijks onthouden! Het is juist het verhaal achter de formule dat mij interesseert. Wat is er nu eigenlijk aan de hand? Wat is de ‘goede’ manier om tegen het probleem aan te kijken? Kan ik het zo begrijpen dat ik de regel zelf kan afleiden in plaats van te onthouden? Wiskunde is meer een taal dan een natuurwetenschap. Je zou het kunnen beschrijven als de studie van patronen in de meest algemene zin.'

Fomules

Wiskunde aan de UvA iets voor jou?

Is wiskunde een van je favoriete vakken en wil je je onderdompelen in de theorieën achter de formules? Dan is de bachelor Wiskunde misschien iets voor jou.

Daarnaast heb je:

  • Een vwo diploma, met de volgende profielen:
    • Natuur en techniek
    • Natuur en gezondheid met wiskunde B 
    • Economie en maatschappij met  wiskunde B
    • Cultuur en maatschappij met wiskunde B
  • Aanleg om creatief te denken en verbanden te leggen

Wij kijken er naar uit om kennis met je te maken op een Bachelordag of tijdens het mee lopen met een student!

Esmée Theewis

Esmée Theewis, student Wiskunde

‘In mijn dagelijks leven kan ik af en toe best een twijfelaar zijn, maar bij mijn studie heb ik daar totaal geen last van.'

'Het fijne aan mijn studie Wiskunde is dat je echte antwoorden krijgt op vragen. In de wiskundewereld is iets gewoon waar of niet.’


Diploma
BSc Wiskunde
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
56980

Gepubliceerd door  Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica