Prijs voor documentaire van linguïste Cecilia Odé: 'Stemmen uit de Toendra - De laatste der Joekagieren'

Grand Prix ARKTIKA 2012 in Sint Petersburg

18 december 2012

De Nederlandse documentaire 'Stemmen uit de Toendra - De laatste der Joekagieren' heeft op 15 december de Grand Prix gewonnen op ARKTIKA 2012 (II International Non Fiction Film Festival Sint Petersburg). De documentaire is gemaakt door de Cecilia Odé (linguïste van de UvA), Edwin Trommelen en Paul Enkelaar.

De documentaire volgt de Amsterdamse linguïste Cecilia Odé op haar laatste tocht naar de Toendra-Joekagieren, een verdwijnend poolvolk in Noord-Oost Siberië, dat zij al jaren ondersteunt bij het behouden van hun taal en cultuur.

De film toont de levenswijze van de Joekagieren in de bittere kou; er zijn  ontroerende momenten zoals de met overgave zingende oudjes en de circa dertig kinderen op school die met zeer beperkt lesmateriaal de taal leren. Dat allemaal omgeven door rendierkuddes en lasso’s, nomadententen op het ijs tegen de achtergrond van sprookjesachtig noorderlicht.

De prijs bestaat o.a. uit een glazen sculptuur en een geldbedrag van 150.000 Roebel dat wordt uitgegeven aan de Engelse vertaling en de montage van een televisieversie.

Voor de totstandkoming van haar documentaire heeft Odé een subsidie van € 5.000 ontvangen van het Amsterdams Universiteitsfonds.

Gepubliceerd door  Faculteit der Geesteswetenschappen