Susan Wolf houdt Spinozalezingen over de ‘verantwoordelijke menselijkheid’

14 mei 2018

In het tweede semester van het studiejaar 2017-2018 bekleedt de Amerikaanse filosofe Susan Wolf (University of North Carolina, Chapel Hill) de Spinozaleerstoel van de afdeling Wijsbegeerte. Als zodanig houdt Wolf twee lezingen over het thema ‘De verantwoordelijke menselijkheid’. De eerste lezing is getiteld ‘Aesthetic Responsibility’ en vindt plaats op donderdag 17 mei in de Aula van de UvA.

Esthetische verantwoordelijkheid

Filosofen maken vaak een onderscheid tussen causale verantwoordelijkheid en morele verantwoordelijkheid, ervan uitgaande dat die laatste een belangrijk kenmerk is van onze onderscheidende menselijkheid. Maar door ons uitsluitend te focussen op de opvattingen en het oordeel dat we vormen over mensen op basis van hun morele karakter en gedrag, komen we tot uiterst beperkte denkbeelden zowel over verantwoordelijkheid als over menselijkheid.

Om dit recht te zetten behandelt deze lezing het oordeel en de opvattingen die we ons over kunstenaars vormen op basis van hun kunstwerken. Door te kijken naar de wijze waarop kunstenaars mogelijk esthetisch verantwoordelijk zijn voor hun creaties, kunnen we een rijker begrip van verantwoordelijkheid ontwikkelen en een meer omvattend idee van menselijkheid.

Tijd en locatie

Donderdag 17 mei 2018, 20.15-22.00 uur

Over de Spinozalezingen

De Spinozalezingen worden gegeven door spraakmakende denkers van deze tijd. Ze zijn bedoeld voor een breed publiek dat op de hoogte wil blijven van hedendaagse ontwikkelingen in de filosofie.

Op donderdag 14 juni geeft Susan Wolf haar tweede Spinozalezing, getiteld Selves Like Us. Beide lezingen zijn in het Engels.

Susan Wolf - Spinoza Leerstoel Wijsbegeerte

Susan Wolf

Over Susan Wolf

Susan Wolf is Edna J. Koury Distinguished Professor of Philosophy aan de University of North Carolina, Chapel Hill. Zij was eerder verbonden aan Harvard University, de University of Maryland en Johns Hopkins University, en ontving onder andere een Guggenheim Fellowship, een National Humanities Center Fellowship en een Distinguished Achievement Award in de geesteswetenschappen van de Mellon Foundation. Ze is lid van de American Academy of Arts and Sciences en de American Philosophical Society.

Gepubliceerd door  Faculteit der Geesteswetenschappen