Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Maxime Garcia Diaz winnaar van Poetry Slam 2019
Foto: Patrick Post

De trofee is vernoemd naar de overleden dichter en schrijver Simon Vinkenoog. Garcia Diaz overtuigde de vakjury die bestond uit rapper, dj en acteur Willie Wartaal en de schrijvers en dichters Maud Vanhauwaert en Tom Lanoye. Daarnaast speelden ook de mensen in de zaal een belangrijke rol. De dichters moesten namelijk niet alleen de jury voor zich winnen maar ook het grootste applaus ontlokken aan het publiek.

Dichtkunst heeft volgens Garcia Diaz een belangrijke functie in de huidige samenleving. “Poëzie biedt weerstand aan een maatschappij die de dingen alleen bestaansrecht geeft als zij productief, nuttig, winstgevend zijn op een kwantitatief meetbare manier.”

Acht deelnemers beklommen zaterdagavond het podium van TivoliVredenburg. Naast de twee finalisten waren dat Bowie Barbiers, Richard Nobbe, Glenn Markesteijn, Abdul Broekema, Anne van Winkelhof en de 11-jarige Dagmer Dimer Koolwijk.

Wat is poetry slam?

De organisatie legt een poetry slam op hun website uit als een kruising tussen literatuur en sport. Een aantal dichters, ook wel slammers genoemd, staan met elkaar op het podium en ‘spelen’ tegen elkaar. In een korte tijd en een paar rondes dragen ze hun gedichten voor, vaak uit het hoofd. De inhoud en manier van voordragen zijn hierbij belangrijk.