Master studenten testen drone tegen neushoornstroperij

31 oktober 2014

Master studenten Camiel Verschoor en Anouk Visser (Artificial Intelligence) reizen met het Dutch UAS team af naar Zuid-Afrika om een door hen ontwikkelde drone tegen neushoornstroperij te testen.

Acht studenten van universiteiten uit Amsterdam en Delft deden mee aan de Wildlife Conservation UAV Challenge. Doel van deze challenge: het ontwikkelen van een onbemand luchtvaartuig om de neushoorn te beschermen. Om het vliegtuigje verder te ontwikkelen, is praktijkervaring nodig. Op vrijdag 31 oktober reist het Dutch UAS team daarom voor twee weken af naar Kololo Game Reserve in Limpopo, Zuid-Afrika. In Kololo zal het team het onbemande vliegtuigje uitvoerig testen in samenwerking met de parkwachters.

Oplossing

Het Dutch Unmanned Aerial Solutions (UAS) team is ver gevorderd met het realiseren van een oplossing: een onbemand vliegtuigje met normale en thermische camera’s aan boord. Dit vliegtuigje zal toezicht kunnen houden over het leefgebied van de neushoorn en de camerabeelden rechtstreeks naar het grondstation sturen. Op de grond worden de beelden door een computer automatisch doorzocht op mensen en neushoorns. De computer geeft vervolgens een seintje aan de parkwachter als er verdachte activiteiten gaande zijn. Dankzij het onbemande vliegtuigje kan de parkwachter dag en nacht zien wat er in de buurt van de neushoorns gebeurt en de neushoorns op een effectievere manier beschermen tegen stropers.

Succesvolle test

Na de succesvolle testen in Safaripark Beekse Bergen afgelopen september, is het nu tijd om het onbemande vliegtuigje in de echte praktijk te testen, in Kololo Game Reserve. Kololo is de ideale plek om veilig te testen omdat daar alleen klein wild, zoals giraffen, impala’s en zebra’s, rondloopt. Verder is Kololo mede-eigenaar van het naastgelegen Welgevonden park waar een grote populatie neushoorns rondloopt.

Neushoornjacht

Neushoornpoeder is één van de meest waardevolle materialen op de wereld – één kilo is zelfs meer geld waard dan goud of cocaïne. Vooral in landen als China en Vietnam is de vraag naar neushoornpoeder enorm toegenomen. Het is dan ook geen wonder dat criminele netwerken proberen te profiteren van deze handel en op grote schaal op de neushoorn jagen.

Bron: Dutch UAS

Gepubliceerd door  Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica