UvA en VU studenten wekken De Digitale Stad tot leven

27 juni 2016

Een team van 8 UvA en VU-studenten van de masteropleiding Computer Science is erin geslaagd de digitale archieven van De Digitale Stad uit 1994 tot 1996 uit te lezen en de software weer werkend te krijgen. De resultaten worden gepresenteerd in het Amsterdam Museum, op donderdag 30 juni 2016. Wiskundige Gerard Alberts van de UvA gaf leiding aan het project.

De Digitale Stad (DDS) was in 1994 voor Amsterdam het typische, eigenzinnige begin van het internet. In 1996 maakte DDS een integrale back-up, The Freeze, met het oog op toekomstig historisch onderzoek. Dat is nu. Een team van 8 studenten Informatica van de UvA en VU zijn erin geslaagd de oude bestanden weer leesbaar te maken. Als in een digitaal Pompeji, kan de bezoeker weer ronddwalen langs de pleinen, cafés en door de metro van De Digitale Stad. Wie een account aanmaakt krijgt weer een ‘avatar.

Eenmalige demonstratie

Dit alles kan dankzij de demo-versie die de studenten hebben ontwikkeld. De studenten zullen die op donderdag 30 juni eenmalig demonstreren in het Amsterdam Museum. Eigenlijk zijn er twee demo's: DDS 3.0 is de oude software uit 1996 tot leven gebracht met geringe aanpassingen aan de huidige hardware; DDS 4.0 doet hetzelfde als de oude software maar is helemaal nieuw geprogrammeerd om een hedendaags, stabiel en beveiligd functioneren mogelijk te maken. DDS 4.0 is een emulatie voor het Project ‘DDS herleeft’ van het Amsterdam Museum, De Waag Society, UvA en Beeld en Geluid. Later dit jaar kunnen bezoekers echte wandelingen in dit digitaal Pompeji gaan maken.

Het team

Ronald Bethlehem, Robert Jansma, Thomas Koch, Millen Mortier, Kishan Nirghin, Tim Veenman, Randy de Vries, Marc Went, en Gerard Alberts van het Korteweg de Vries Instituut (UvA).

Presentatie

Amsterdam Museum, Auditorium