Masterstudent Silke van Daalen wint UvA-scriptieprijs 2017

19 juni 2017

De UvA-scriptieprijs is dit jaar gewonnen door masterstudent Silke van Daalen (MSc Biological Sciences) voor haar onderzoek naar de analyse van demografische patronen in populaties van zowel humane als niet-humane organismen. Ze ontving de prijs van drieduizend euro tijdens de jaarlijkse Universiteitsdag van de UvA.

In haar onderzoek beschrijft Silke van Daalen de vraag hoeveel variatie er bestaat tussen individuen in lifetime reproductive success (eenvoudig gezegd: het succesvol doorgeven van genen naar een volgende generatie) en door welke factoren dit kan worden verklaard. Haar scriptie, getiteld Comparative estimates of lifetime reproductive output, using Markov-chains with reward werd door haar scriptiebegeleider Hal Caswell beoordeeld met een 9½, een beoordeling die in woorden werd overgenomen door de jury onder leiding van rechtendecaan André Nollkaemper.

Uitdagend onderwerp

Begeleider Caswell van het Institute of Biodiversity and Ecosystem Dynamics (IBED): ‘Silke heeft een uitstekende masterscriptie geschreven over een uitdagend onderwerp. Haar masterproject heeft aantoonbaar bijgedragen aan de populatiebiologie, theoretische ecologie en menselijke demografie. Interdisciplinair onderzoek zoals dat van Silke vormt een uitdaging om deze onderzoeksterreinen te verbinden.'

'Onderzoekers kunnen het buitenstaanders lastig maken om hen te laten begrijpen waar zij mee bezig zijn. Silke toonde geen angst voor deze hindernissen en produceerde een scriptie die nieuwe perspectieven biedt voor populatiemodellen, menselijke reproductiepatronen en evolutionaire demografie. Zij heeft haar onderzoeksresultaten inmiddels als gepubliceerd in tijdschriften en gepresenteerd tijdens conferenties over humane demografie en ecologie.'

Nieuwe theorie

Silke zet haar onderzoek voort als promovendus bij het IBED. In haar promotieonderzoek zal zij een nieuwe theorie ontwikkelingen als antwoord op een lang bestaand probleem in de populatiebiologie: hoe determinatiefactoren en willekeurige fluctuaties van invloed zijn op de totstandkoming van patronen in de levenscyclus.

Gepubliceerd door  Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica