UvA-psychobiologen ontrafelen wetenschap achter wachten in NS Stationslab

27 september 2017

In het kader van het Weekend van de Wetenschap wordt de IJ-hal van Amsterdam CS van 4 tot en met 8 oktober getransformeerd tot pop-up laboratorium: het NS Stationslab. Onder leiding van Tonny Mulder van de Universiteit van Amsterdam onderzoeken UvA-studenten Psychobiologie en VU-studenten Geneeskunde daar de wachtbeleving van treinreizigers. Reizigers en bezoekers kunnen meedoen aan interactieve experimenten en tests op het gebied van wachten: voor zelfinzicht, én een bijdrage aan de wetenschap.

Hoe kun je een brein anders laten denken? En welke manier van wachten geniet nu eigenlijk de voorkeur? Welke psychologische en fysiologische processen vinden er allemaal plaats bij wachtende reizigers? Om dit te kunnen onderzoeken in het NS Stationslab heeft een team van docenten en studenten de afgelopen tijd hard gewerkt aan het vormgeven van de experimenten.

NS Stationslab team

v.l.n.r.: Ingeborg de Koe, Caroline Tichelaar, Alexandra van Harten, Erik Scherder, Tonny Mulder, Lena Sachs, Rick Spierenburg, Jonneke Stijger, Inge Bieger. c:NS

Twintig ouderejaars studenten hebben zich vrijwillig aangemeld om samen met UvA-psychobioloog Tonny Mulder, onderzoeksleider in het pop-up lab, het onderzoek op te zetten. Zij kregen daarbij hulp van hoogleraar Cardiologie Leonard Hofstra van de Vrije Universiteit Amsterdam en onderzoekers Mark van Hagen en Do van Elferen, die zich vanuit NS dagelijks hard maken voor de beste wachttijdbeleving van de reiziger.

Birte Zuidinga, psychobiologe en studentonderzoeker van het NS Stationslab: ‘Het lijkt mij leuk om het grote publiek een kijkje te geven in hun eigen brein en in de wondere wereld van de wetenschap’ ‘Ik wil mensen laten zien dat onderzoek doen heel leuk kan zijn’

Samenwerking met NS

De psychologische en fysiologische onderzoeksvragen waar de NS in is geïnteresseerd passen goed bij de methoden en technieken die binnen de UvA-bacheloropleiding Psychobiologie worden aangeleerd. Het project is daarom voor de psychobiologie-studenten een uitgesproken kans om de wetenschappelijke theorie en vaardigheden die zij in de opleiding hebben opgedaan toe te passen in de onderzoekspraktijk. In de toekomst kunnen studentonderzoekers mogelijk op structurele basis stage-ervaring opdoen en bijdragen aan het lopende NS-onderzoek.

Opening NS Stationslab

Het NS StationsLab is op woensdag 4 oktober geopend door Erik Scherder, ambassadeur van het Weekend van de Wetenschap, en Tonny Mulder. Het lab is van 4 tot en met 8 oktober elke dag gratis te bezoeken tussen 10.00 en 19.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.ns.nl/stationslab.

Gepubliceerd door  Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica