FameLab: Amsterdamse voorronde

25 januari 2018

Maak je op voor snelle presentaties van complex onderzoek, van snaartheorie tot seksuele selectie. FameLab is een internationale wedstrijd voor jonge wetenschappers in wetenschapscommunicatie, mede georganiseerd door de UvA-FNWI en het AMC.

Ben je een promovendus of een postdoc, tussen 21 - 40 jaar, en wil je wetenschappelijke concepten graag aan een algemeen publiek uitleggen ... in slechts drie minuten?

Ga de uitdaging aan

Drie minuten. Geen slides. Alleen wetenschap. Deelnemers presenteren hun onderzoek aan een vakjury van leden met verschillende ervaring in wetenschapscommunicatie. Deze juryleden selecteren de beste deelnemers op basis van de 3 FameLab-criteria: content, clarity en charisma. Deze deelnemers mogen door naar de nationale finale in Tivoli Vredenburg, Utrecht, en bij succes naar de FameLab-finale op het Cheltenham Science Festival in Engeland.

De Amsterdamse voorrondes

Er worden voorrondes gehouden op de UvA Faculty of Science (FNWI) en de Faculteit der Geneeskunde AMC-UVA. Onderdeel van de voorrondes zijn waardevolle trainingen om deelnemers te helpen bij de volgende stappen van de competitie. Afhankelijk van het aantal deelnemers, kunnen de prestaties tijdens deze voorbereidende training worden gebruikt om te selecteren wie de volgende ronde behaalt.

• Training en voorselectie FNWI - 19 februari (13.00 - 17.00)

Deze voorronde is bestemd voor deelnemers van de FNWI en bevat een workshop in wetenschapscommunicatie.

• Training en voorselectie AMC-UVA – begin februari 2018

Deze ronde is bestemd voor deelnemers van het AMC en wordt voorafgegaan door een training in wetenschapscommunicatie.

• Workshop FNWI & AMC – 9 maart 2018, 9.30 - 13.30

De beste kandidaten uit de  beide voorselecties mogen deelnemen aan een workshop in presentatietechnieken in SPUI25 om hun pitch verder te ontwikkelen.

• Amsterdam heat – 15 maart 2018, 18.30 - 22.00

De Amsterdamse finale vindt plaats op donderdag 15 maart in SPUI25, een locatie in het hart van Amsterdam. Deze avond is toegankelijk voor iedereen. Of je nu een deelnemer of toeschouwer bent, FameLab Amsterdam belooft een avond van wilde wetenschap in verteerbare brokken.

De pitch van Bert Vercnocke, voormalig postdoc aan de UvA en winnaar van FameLab Nederland 2016.

FameLab Netherlands 2016.

Waarom meedoen?

Meedoen aan FameLab levert je een unieke ervaring op in het verbeteren van je presentatieskills. Maar er zijn ook prijzen te winnen. De winnaars van de regionale voorronde krijgen een 2-daagse Master Class bij de KNAW door vooraanstaande science communicators. De winnaar van de nationale finale wint daarnaast een trip naar de UK om deel te nemen aan FameLab International.

Voor wie is het?

FameLab is een competitie voor jonge wetenschappers (21-40 jaar) in de natuurwetenschappen, wiskunde, informatica, technologie en geneeskunde. PhD kandidaten en dostdocs, maar ook masterstudenten kunnen deelnemen. Zie de website van FameLab voor specifieke deelname-eisen.

Alle kandidaten worden geacht beschikbaar te zijn op de volgende data: 9 maart, 15 maart (Amsterdam heat), 12 & 13 april (Master Class) en 9 mei (landelijke finale). De data van de voorrondes worden z.s.m. bekendgemaakt.

Deadline 14 februari 2018

Klaar voor de strijd? Schrijf je in met het online registratieformulier op de FameLab website vóór 14 februari 2018. Je ontvangt een bevestiging per email van je inschrijving en we houden je op de hoogte van verdere details.

Vragen

Mail voor vragen over de Amsterdamse voorronde van FameLab naar famelabamsterdam@gmail.com

Gepubliceerd door  Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica