Natalie LeCouffe en Alba Torrents de la Pena winnen FameLab Amsterdam

20 maart 2018

De UvA promovendi Natalie LeCouffe en Alba Torrents de la Pena hebben de voorronde gewonnen van Famelab Amsterdam, de internationale competitie in wetenschapscommunicatie voor jonge wetenschappers. De voorronde werd voor de tweede keer georganiseerd vanuit de bèta en medische faculteiten van de UvA.

Natalie LeCouffe is arts en promovendus bij de afdeling Neurologie in het Academisch Medisch Centrum (AMC) en hield een pitch over haar onderzoek naar neurointerventie bij patiënten met een beroerte. Alba Torrents de la Pena studeerde Biomedische Wetenschappen en is promovendus bij het Experimentele Virologie Lab van de afdeling Medische Microbiologie in het  AMC. Zij pitchte over een nieuwe methode om vaccins goed te houden in extreme omstandigheden.

Met het winnen van de voorronde hebben LeCouffe en Torrents de la Pena zich geplaatst voor de nationale finale van FameLab op 9 mei in Tivoli Vredenburg in Utrecht. Daaraan voorafgaand krijgen ze een masterclass van twee dagen bij de KNAW van toptrainers in de wetenschapscommunicatie, om optimaal voorbereid het podium op te gaan. Tijdens de nationale finale strijden ze tegen acht kandidaten van andere Nederlandse universiteiten om uiteindelijk mee te mogen doen met de internationale finale in Cheltenham, Groot Brittannië, in juni.

Winnaars Famelab Amsterdam 2018

Famelabwinnaar Natalie LeCouffe (links) en Alba Torrents de la Pena. Foto: Erik Verwiel

FameLab

FameLab is een initiatief van de British Council en is uitgegroeid tot een van de grootste competities in wetenschapscommunicatie. Wereldwijd worden op universiteiten voorrondes georganiseerd die allemaal toewerken naar een internationale finale. In de competitie nemen jonge wetenschappers (21-40 jaar) in de natuurwetenschappen, wiskunde, informatica, technologie en geneeskunde het tegen elkaar op om op de meest creatieve en boeiende manier hun onderzoek te presenteren, en dat in slechts 3 minuten.

De Amsterdamse voorronde

De Amsterdamse voorronde van FameLab was op 15 maart in Spui 25, het Academisch cultureel centrum van de Universiteit van Amsterdam. In totaal namen 14 jonge wetenschappers deel, die al een selectieronde op locatie AMC of FNWI hadden doorstaan. De jury, met hoogleraren Carlie de Vries en Ivo van Vulpen en wetenschapsjournalist Edda Heinsman, beoordeelde de kandidaten op de drie FameLab-criteria: content, charism en clarity.

Gepubliceerd door  Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica