NWO-subsidie voor onderzoek indirecte vaccinatie

8 januari 2018

Roland Pierik (Algemene Rechtsleer) heeft samen met Marcel Verweij (Filosofie, Wageningen Universiteit) een subsidie ontvangen van NWO ZonMw voor een promotieonderzoek naar indirecte vaccinatie.

Moeders die zich laten vaccineren om hun pasgeboren baby’s tegen kinkhoest te beschermen, of de vaccinatie van jongens tegen HPV ter bescherming van meisjes tegen baarmoederhalskanker: het zijn voorbeelden van indirecte vaccinatie. De gevaccineerde personen behoren niet tot de belangrijkste risicogroep, maar leveren via de vaccinatie wel een belangrijke bijdrage aan de bescherming van deze groep.

Ethisch kader

Hoewel indirecte vaccinatie steeds meer worden aangemoedigd, bijvoorbeeld door WHO en de Gezondheidsraad, is er onvoldoende onderzoek gedaan naar de ethische aanvaardbaarheid en feitelijke acceptatie van dergelijke indirecte vaccinatieprogramma’s. Het onderzoeksvoorstel lnducing immunity for the sake of others. Ethical analysis and justification of indirect vaccination strategies van Pierik en Verweij moet hier verandering in brengen.

In het project onderzoeken de wetenschappers de mogelijkheden om te komen tot een ethisch kader voor indirect vaccineren. Drie vormen van indirecte vaccinatie komen aan bod: vaccinatie bij moeders (ten behoeve van hun baby’s), vaccinatie van medisch personeel (ten behoeve van hun patiënten) en vaccinatie ten behoeve van de publieke gezondheid. Ook moet er aan het einde van het onderzoek advies op tafel liggen voor doelgerichte communicatiestrategieën. Deze zijn van belang, zeker gezien de toenemende weerstand ten opzichte van vaccinatie.

Het toegekende onderzoeksgeld is bestemd voor de aanstelling van een promovendus aan de Wageningen Universiteit. Dit promotieproject komst voort uit een groter onderzoeksproject van Pierik en Verweij met als titel Inducing Immunity: The legal regulation of childhood vaccination.

ZonMw

NWO ZonMw is de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Het onderwerp van het project Inducing immunity is door de beoordelingscommissie beschouwd als ‘zeer relevant’.

Gepubliceerd door  Faculteit der Rechtsgeleerdheid