Studentendecanen

Wat kan een studentendecaan voor je betekenen?

De studentendecaan ondersteunt, geeft advies en informeert studenten. Je kunt vragen of problemen hebben, die niet direct het curriculum (de inhoud van de opleiding) betreffen, maar wel jou als persoon. De gesprekken met de studentendecaan zijn vertrouwelijk.

Wanneer naar je studieadviseur, wanneer naar een studentendecaan?

Bij vragen over het rooster of jouw studieplanning maak je in eerste instantie een afspraak met je studieadviseur. Ook met persoonlijke problemen, indien er bijvoorbeeld studievertraging dreigt te ontstaan, is het noodzakelijk dit zo snel mogelijk bij de studieadviseur te melden. Je  studieadviseur kan je doorverwijzen naar een studentendecaan. Een doorverwijzing is echter niet noodzakelijk, je kunt ook rechtstreeks naar een studentendecaan.

Bijzondere omstandigheden

Ongeacht of je nog moet starten of al langere tijd studeert, er kan sprake zijn van bijzondere omstandigheden die jouw studie (zullen) beïnvloeden. In dat geval kun je, als je daar behoefte aan hebt, een vertrouwelijk gesprek voeren met een studentendecaan. Bij bijzondere omstandigheden kun je denken aan topsport, functiebeperking, ziekte, zwanger- of ouderschap of familieomstandigheden (bijvoorbeeld mantelzorg).

Hulp bij de aanvraag van voorzieningen

Je kunt bij een studentendecaan terecht voor hulp bij het aanvragen van diverse voorzieningen. Een studentendecaan kan je helpen bij:

  • het aanvragen van tentamen- of onderwijsvoorzieningen
  • het aanvragen van compensatie bij studievertraging
  • het aanvragen van een bijdrage van een particulier fonds als je een deel van je studie in het buitenland volgt; voor sommige fondsen is een begeleidende brief van een studentendecaan nodig. (Maak ruim voor de deadline van het betreffende fonds  een afspraak met een studentendecaan!)
  • het aanvragen van een eventuele bijdrage in studiekosten bij een particulier fonds wanneer je niet (meer) in aanmerking komt voor studiefinanciering
  • het aanvragen van overige beurzen waarvoor je eventueel in aanmerking komt.

Andere onderwerpen waarvoor je bij een studentendecaan terecht kunt

Maak tijdig een afspraak

Wacht niet te lang met het maken van een afspraak. Hoe eerder een studentendecaan van je situatie afweet, hoe groter de kans dat deze jou adequaat kan adviseren.

Wat je ook kan helpen:

Gepubliceerd door  Studenten Services

18 oktober 2018