Anne de Graaf wordt Diversity Officer UvA

2 augustus 2017

Anne de Graaf wordt de Diversity Officer van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De benoeming gaat in per 1 november 2017. Zij is op dit moment Head of Studies van Academic Core en Outreach Coordinator bij het Amsterdam University College (AUC).

Bij de presentatie van het eindrapport van de commissie Diversiteit, najaar 2016, kondigde collegevoorzitter Geert ten Dam aan dat er een Diversity Officer voor de UvA zou worden aangesteld. In de afgelopen maanden is het functieprofiel opgesteld, de benoemingsadviescommissie samengesteld, uitgebreid geworven en zijn gesprekken gevoerd met verschillende kandidaten.

Collegevoorzitter Geert ten Dam: ‘Anne de Graaf heeft laten zien dat zij beschikt over bindend vermogen, sensitiviteit en flexibiliteit; voor deze functie onmisbare kwaliteiten. Zij heeft een brede visie op diversiteit en een hoog ambitieniveau, dat bleek uit de wijze waarop ze haar kennis en ervaring al in de gesprekken wist om te zetten in een plan van aanpak met doelen op de korte en lange termijn.’

De functie

Als Diversity Officer fungeert De Graaf als ‘spin in het web’ en gaat zij intensief samenwerken met Diversity Officers bij de faculteiten. Samen ontwikkelen zij diversiteitsbeleid en verbinden dat met het onderwijs- en personeelsbeleid van de UvA. De in- en doorstroom van medewerkers is een belangrijk onderdeel van haar functie, met aandacht voor loopbaanbegeleiding en het scouten van (potentieel) talent voor academische en bestuurlijke functies. Ook gaat De Graaf mogelijkheden onderzoeken om de toegang tot de UvA voor studenten uit ondervertegenwoordigde bevolkingsgroepen te vergroten. De Diversity Officer valt rechtstreeks onder het College van Bestuur.

Anne de Graaf: 'Ik ben zeer dankbaar voor het vertrouwen dat de UvA in mij stelt. Dit is een uitdagende positie en een bijzondere mogelijkheid bij te dragen aan beleid voor gelijkheid en gelijke kansen binnen de UvA. Ik voel mij vereerd en bevoorrecht met deze stap in mijn carrière. Ik zal hiernaast nog blijven doceren aan het AUC op het gebied van mensenrechten en vredesopbouw.’

Over Anne de Graaf

De Graaf deed onderzoek op het gebied van Internationale betrekkingen aan de Universiteit van St. Andrews, Schotland. Haar onderzoek richt zich op gemarginaliseerde groepen, en op vredes- en conflictstudies. De Graaf schreef verschillende boeken waarvoor ze regelmatig reisde naar post-conflictgebieden in onder meer Afrika en het Midden-Oosten. Eerder doceerde ze en verzorgde ze gastlessen aan universiteiten in Nederland, Zuid-Afrika en de VS, waaronder West Point Military Academy en haar alma mater, Stanford University.

Procedure

Zowel het functieprofiel als de samenstelling van de benoemingsadviescommissie is tot stand gekomen in overleg met de centrale studentenraad, de centrale ondernemingsraad, het diversiteitsforum en de decanen van de faculteiten.

Gepubliceerd door  Universiteit van Amsterdam