Reactie op beëindiging studentenactie

9 juni 2018

Vrijdagmiddag 8 juni vond in Amsterdam een Mars voor Onderwijs plaats, waarmee studenten en medewerkers van de UvA – en ook studenten uit andere universiteitssteden – hun stem lieten horen voor het wetenschappelijk onderwijs in Nederland.

Veel van de geuite zorgen deelt de UvA met de studenten en medewerkers. De UvA betreurt dan ook hoe de dag uiteindelijk is geëindigd.

Demonstreren mag en dat hebben de studenten en medewerkers die middag ook met succes gedaan, maar vervolgens zocht een aantal mensen de grenzen op. De mars eindigde tegen 17.00 uur bij gebouw A op het Roeterseiland, waarna een deel van de deelnemers het terrein verliet. De  resterende deelnemers verplaatsten zich naar het grasveldje tegenover CREA. Uiteindelijk wilden de laatste mensen overnachten op het terrein. De UvA kon dit niet toestaan, vanwege haar verantwoordelijkheid voor de gehele Roeterseilandcampus - zowel binnen als buiten. Daarom is de nog aanwezige mensen in de loop van de avond gevraagd te vertrekken. Toen zij na driemaal gevraagd te zijn, hieraan geen gehoor gaven, zag de UvA zich genoodzaakt de politie om assistentie te vragen.

Geert ten Dam, voorzitter van het College van Bestuur van de UvA: ‘Ik baal ontzettend van hoe het gisteren gelopen is. Vooral ook omdat iedereen strijdt voor eenzelfde doel: investeren in onderwijs en onderzoek. Wij blijven als UvA alle kanalen die tot onze beschikking staan, inzetten om die boodschap luid en duidelijk te laten horen.’

De studenten van Humanities Rally hebben aangekondigd vanmiddag naar Room for Discussion op de Universiteitsdag te komen. Naast alumni en medewerkers zijn studenten van de UvA welkom om deel te nemen aan het debat en zich uit te spreken, mits zij dat doen op een manier die past bij een debat, met respect voor alle deelnemers en aanwezigen.

Gepubliceerd door  Universiteit van Amsterdam