Strafrecht (Publiekrecht)

Strafrecht is een track binnen de master Publiekrecht. Kernwoorden van de master Strafrecht zijn: actueel, interdisciplinair, praktijkgericht en rechtsvergelijkend.Video wordt geladen..
-

De kleinschalige colleges bieden je de kans je te ontplooien als kritische jurist.

 

Recht is dynamisch; geen gegeven. Een gedegen kennis van het positieve recht is uiteraard essentieel. Tijdens de mastertrack Strafrecht breng je een grondige verdieping aan op de kennis opgedaan tijdens de bachelor. Daarnaast wordt uitdrukkelijk de ‘waarom’-vraag gesteld: waarom ziet ons recht eruit zoals het eruit ziet, welke ideeën en beginselen liggen eraan ten grondslag en worden die door wetgever en praktijkbeoefenaars gerespecteerd?

Tijdens deze master leer je om over de grenzen heen te kijken: we stellen de vraag hoe de manier waarop wij in het strafrecht aankijken tegen bepaalde zaken zich verhoudt tot de wijze waarop andere disciplines en andere rechtsstelsels daarmee omgaan.

De praktijk

Recht vormt zich in de praktijk. Het docententeam heeft binding met de rechtspraktijk. Al onze masterdocenten zijn werkzaam als rechter- of raadsheerplaatsvervanger of als advocaat. Wat we jullie bijbrengen is direct relevant voor de rechtspraktijk. Actualiteiten worden onmiddellijk opgenomen in het onderwijs en uitgediept in actualiteitencolleges en lezingen.

De opleiding

Behalve het aanbrengen van een theoretische en positiefrechtelijke verdieping, werken we ook aan een verbreding van kennis: deelgebieden van het strafrecht die in de bachelor niet of nauwelijks aan bod komen, worden uitgebreid bestudeerd in de master, zoals het internationaal strafrecht, het strafrechtelijk bewijsrecht, het financieel en economisch strafrecht, het strafrechtelijk sanctierecht (met inbegrip van het penitentiair recht) en de criminologie.

Wat we verder bieden:

  • Je krijgt les van (internationale) experts met ruime praktijkervaring
  • Relevante actuele onderwerpen worden onmiddellijk besproken en uitgediept
  • Brede stagemogelijkheden in Amsterdam, het strafrechtelijk hart van Nederland. Bijvoorbeeld bij grote en kleinere advocatenkantoren, financiële toezichthouders (AFM, DNB), de rechtbank, politie of het gerechtshof
  • Een sterke binding met het wetenschappelijk onderzoek van de leerstoelgroep

Voor het volledige vakkenoverzicht kun je het studieschema raadplegen.

Voor wie?

Wil je opgeleid worden tot wetenschappelijk kritisch jurist, die niet zomaar genoegen neemt met statische kennis, maar die op een kritische manier naar het recht durft te kijken? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!

Heb je een rechtenbachelor gedaan aan de UvA of bij een van de andere universiteiten in Nederland? Dan kun je je aanmelden voor de opleiding Strafrecht (een van de drie tracks binnen de masteropleiding Publiekrecht).

Meer informatie over de procedure: toelating en inschrijving.

Als je je direct wilt aanmelden voor de opleiding, ga dan naar Studielink. Je hebt hiervoor een DigiD nodig.

Carrièremogelijkheden

Een afgerond masterprogramma Strafrecht biedt veel mogelijkheden.  Er is bijvoorbeeld vraag naar strafrechtjuristen in de advocatuur; veel van onze alumni komen terecht bij gespecialiseerde strafkantoren, of op de Zuidas. Ook gaan veel strafrechtjuristen aan de slag bij de (semi)overheid, zoals de politie, bijzondere opsporingsdiensten, ministeries, gemeenten en ngo’s. Ook voor wie meer geïnteresseerd is in de rechterlijke macht (rechtspraak en openbaar ministerie), zijn er goede vooruitzichten.

Lees meer over je carrièreperspectief.

Wist je dat …

… de UvA hofleverancier is van de advocatuur in Amsterdam? 

Kerngegevens


Diploma
LLM Publiekrecht
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd, deeltijd
Studielast
60 EC, 12 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
Februari, september
CROHO-code
60220

Gepubliceerd door  Faculteit der Rechtsgeleerdheid