Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bram Vannieuwenhuyze, professor Algemene cultuurwetenschappen en Historische Cartografie, pleit in De Morgen van 18 augustus voor het behoud van 'foute' straatnamen en standbeelden in het straatbeeld.
Prof. dr. Bram Vannieuwenhuyze, bijzondere leerstoel historische cartografie, FGw

Vannieuwenhuyze: 'Dat meer bewustwording en debat over de geladenheid van ons straatbeeld wenselijk zijn, staat buiten kijf. Onze omgeving is immers geen objectief, steriel of banaal decor waartegen ons dagelijkse leven zich afspeelt. Mensen hechten diverse betekenissen aan (de diverse delen/aspecten van) het straatbeeld, ook al zijn ze zich daar vaak niet van bewust. Dat verklaart waarom sommigen bepaalde standbeelden aanstootgevend vinden, anderen er gewillig bij poseren en het nog anderen totaal onverschillig laat.’

‘Mochten “foute” standbeelden naar musea verhuizen, dan verdwijnt dit scala aan mogelijke emoties en interacties. Het gros van de standbeelden is immers bedoeld voor de publieke ruimte en dus voor een breed publiek van passanten. In musea zullen ze wellicht veel minder aandacht trekken en krijgen,’ meent Vannieuwenhuyze.