De Cahiers van Paul Valéry | Vertaald door Jan Fontijn

Over Poëzie, Literatuur en De aard der gevoelens

11jan2018 17.00 - 18.45

Lezing

Graag verwelkomen we u bij de eerste bijeenkomst van het nieuwe jaar: een tweegesprek met Jan Fontijn en Robert van Altena over het verschijnen van Fontijns vertaling van de Cahiers van Paul Valéry.

Paul Valéry (1871-1945) was een Franse dichter, essayist en filosoof, en werd twaalf keer genomineerd voor de Nobelprijs voor Literatuur. Valéry staat bekend als één van de belangrijkste Franse schrijvers van de twintigste eeuw. Ongeveer vijftig jaar lang, tot zijn dood, schreef hij aan het begin van de dag  korte notities over een reeks van onderwerpen: de Cahiers. Hij vulde hiermee 261 schriften, vol met zijn, vaak onuitgewerkte, gedachten. De onderwerpen waren zeer divers: hij schreef over psychologie, politiek, filosofie, seksualiteit, taal, esthetica, wetenschap en literatuur.

Fontijn heeft de Cahiers over Poëzie, Literatuur en De aard der gevoelens vertaald en ingeleid. Het boek is dit jaar uitgegeven door uitgeverij de Buitenkant. Hij zal met Robert van Altena in gesprek gaan.

Over de sprekers

Jan Fontijn is neerlandicus en essayist. Hij was als wetenschappelijk hoofdmedewerker werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in 1990 cum laude op de biografie van Frederik van Eeden, getiteld Tweespalt. Hij schreef eerder over Paul Valéry  in zijn essaybundel Kijk naar de vis (2003). Hij publiceerde daarin een vertaling van Choses tues van Valéry.

Robert van Altena heeft filosofie en geschiedenis gestudeerd. Hij verzorgt het radioprogramma Springvossen op AmsterdamFM.

Blijft u eten?

Na de lezing serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 15 euro. Leden ontvangen 15% korting.

Programma donderdag 11 januari

17.00 inloop
17.30 start lezing
18.45 einde lezing
Aansluitend borrel en clubschotel (optioneel)

Amsterdamse Academische Club

  • Amsterdamse Academische Club (AAC)

    Oudezijds Achterburgwal 235 | 1012 DL Amsterdam
    +31 (0)20 525 1570

    Ga naar detailpagina

Gepubliceerd door  Amsterdamse Academische Club