Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Chemische analyse van rioolwater laat zien dat de zeer schadelijke vetverbrander DNP wordt gebruikt door amateuratleten tijdens sportevenementen. Deze resultaten zijn recent gepubliceerd door onderzoekers van het UvA Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteemdynamica in het wetenschappelijk tijdschrift Analytical and Bioanalytical Chemistry.
Ana Causanilles KWR drugsonderzoek
Eerste auteur Ana Causanilles analyseert rioolwater. C: Ivar Pel

DNP staat voor 2,4-dintrophenol en staat in de bodybuild wereld bekend als product dat kan helpen bij snel gewichtsverlies, maar ook als een product met grote gevaren voor de gezondheid. DNP wordt daarom gezien als een zeer gevaarlijke vetverbrander. Recent, meer traditioneel, onderzoek via vragenlijsten liet zien dat het gebruik van deze zogenaamde IPED (Image Performance Enhancing Drugs) wijdverspreid is. Chemische analyse van rioolwater is uitermate geschikt om dit onderzoek te ondersteunen met harde kwantitatieve gegevens.

Pim de Voogt en Erik Emke KWR drugsonderzoek
Onderzoekers Pim de Voogt and Erik Emke. C: Ivar Pel

Chemische analyse van rioolwater

Chemische analyse van rioolwater ontwikkelt zich snel tot een discipline die bijna real-time in beeld brengt hoe het gebruik van verdovende (en andere) middelen door inwoners van een stad verloopt. Pim de Voogt, professor Chemische-biologische interacties in aquatische ecosystemen aan de UvA, noemt deze rioolwaterepidemiologie dan ook een ‘spiegel van de samenleving’. Door bemonstering van het instromende afvalwater van een rioolwaterzuiveringsinstallatie kunnen onderzoekers aan de hand van de concentratie drugs of hun omzettingsproducten die met urine in het afvalwater terechtkomen, berekenen wat de totale hoeveelheid aan verdovende middelen en verwante producten is die in een stad wordt gebruikt.

KWR drugs research
Bemonstering van rioolwater. C: Ivar Pel

Om het gebruik van DNP te kwantificeren, analyseerde een team van wetenschappers bestaande uit de Voogt en UvA promovendus Ana Causanilles samen met collega’s van KWR en de Nederlandse Antidoping Autoriteit, rioolwater dat verzameld werd gedurende sportevenementen.  Aan de hand van de chemische analyse van afvalwater werd vastgesteld dat de hoeveelheid DNP in het rioolwater gemiddeld een factor 10-100 keer hoger is tijdens de bemonsterde sportevenementen. Deze onderzoeksresultaten zijn nu gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift onder de titel: ‘‘Wastewater-based tracing of doping use by the general population and amateur athletes’ en bevestigt het gebruik van schadelijk DNP door amateuratleten tijdens sportevenementen.

Publicatiegegevens

Causanilles, A., V. Nordmann, D. Vughs, E. Emke, O. de Hon, F. Hernández, P. de Voogt (2018). Wastewater-based tracing of doping use by the general population and amateur athletes. Analytical and Bioanalytical Chemistry 410(6): 1793-1803.