Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Systeembioloog Matteo Barberis van de Universiteit van Amsterdam heeft samen met internationale collega’s een innovatieve methode ontwikkeld die de kwantificering van genkopieën in levende zoogdiercellen mogelijk maakt. Deze bevindingen zijn gepubliceerd in Nature NPJ Systems Biology and Applications. Een aanvraag voor een octrooi voor de methodologie is ingediend.
Gene copy number

Het aantal kopieën van een gen in een cel wordt weerspiegeld in de hoeveelheid geproduceerd eiwit. Op zijn beurt beïnvloedt de hoeveelheid eiwit de timing van cellulaire schakelaars, zoals die zich voordoen in de celcyclus. Barberis en collega's ontwierpen een experimentele strategie die de meting van de absolute eiwitconcentratie in vivo mogelijk maakt en precies de eiwitdosis zal bepalen. De opbouw van afzonderlijke eiwitten in functionele, multi-eiwit complexen is fundamenteel voor de controle over de temporale schakelaars die aan alle biologische processen ten grondslag liggen.

De wetenschappers hebben een systeembiologie benadering voorgesteld, waarbij deze methode, de Maximum Allowable mammalian Trade–Off–Weight (MAmTOW), geïntegreerd kan worden met specifieke computermodellen. Dit zal ons helpen om de kwantitatieve dynamiek van signaleringsprocessen op het systeemniveau te begrijpen.