Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Een internationaal team van microbiologen, waaronder Michaela Wenzel en Leendert Hamoen, hebben onlangs ontekt dat het plantenstofje rhodomyrtone de mogelijkheid biedt tot een nieuw antibioticum. Rhodomyrtone wordt gebruikt in de Thaise kruidengeneeskunde om infecties te behandelen. Het onderzoek laat zien dat rhodomyrtone het celmembraan van bacteriën verstoort. De resultaten zijn gepubliceerd in Plos Pathogens.
Invaginations of cell membrane due to rhodomyrtone

Michaela Wenzel en Leendert Hamoen van UvA's Swammerdam Instituut voor Levenswetenschappen bestuderen de werking van chemicaliën op zoek naar nieuwe antibioticum. De toename van antibiotica resistentie bij bacteriën is een urgent en wereldwijd gezondheidsprobleem. Het onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe antimicrobiële stoffen is daarom erg belangrijk.

Werking

In hun recente onderzoek ontdekten Wenzel en Hamoen, in samenwerking met  de groep van prof. Supayang Voravuthikunchai van de Prince of Songkla University in Thailand en de groep van prof. Wilbert Bitter van de VU, de werkingswijze van rhodomyrtone. Deze stof verhoogt de vloeibaarheid van het celmembraan en vormt hierdoor bubbels die essentiële eiwitten kunnen afvangen, waardoor de bacteriën sterven. Daarnaast beschreven de onderzoekers het zebravisje als een nieuw dierinfectiemodel voor deze stof. Deze studie biedt een verklaring voor de lage resistentie van bacteriën tegen rhodomyrtone en biedt nieuwe mogelijkheden tot de verdere ontwikkeling van een mogelijk nieuw klinisch antibioticum. 

Publicatie gegevens

The novel antibiotic rhodomyrtone traps membrane proteins in vesicles with increased fluidity. Dennapa Saeloh, Varomyalin Tipmanee, Kin Ki Jim, Marien P. Dekker, Wilbert Bitter, Supayang P. Voravuthikunchai, Michaela Wenzel , Leendert W. Hamoen. Published: February 16, 2018 https://doi.org/10.1371/journal.ppat.1006876