Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Chemici Gert-Jan Gruter, Moniek Tromp en Shiju Raveendran van het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences (HIMS) hebben financiering verkregen uit het LIFT programma van het Innovatiefonds Chemie
NWO

De LIFT financiering (Launchpad for Innovative Technology) is bedoeld voor publiek-private samenwerking tussen ten minste één bedrijf en ten minste één kennisinstelling. LIFT wordt voor 1/4 gefinancierd door het bedrijfsleven en voor 3/4 door NWO. Recent kondigde NWO de financiering aan van elf nieuwe projecten die in totaal drie miljoen euro ontvangen. Bij de volgende vier LIFT projecten zijn HIMS wetenschappers betrokken:

Waar is al het polyester? – Nieuwe methode voor polyester micro-vezel identificatie en kwantificering in rivier- en zeewater en in slib

Gert-Jan Gruter (UvA-HIMS) samen met Heather Leslie (VU) en Ed de Jong (Avantium)

In dit project gaan de onderzoekers polyestervezels aantonen in rivier- en zeewater en in slib. Bij het wassen van polyester-bevattende kleding (zoals fleece) komen honderden miljoenen kleine vezeltjes vrij die niet of onvolledig worden tegengehouden in filters van wasmachine en waterzuivering. Uiteindelijk terecht komen ze dus terecht in de oceanen. Inmiddels moeten vele miljoenen tonnen polyester op deze manier in de zee terecht zijn gekomen. Met de huidige bemonstering- en analyse technieken wordt deze PET niet of nauwelijks aangetoond. In dit project zullen de researchgroepen van Gruter,  Schoenmakers (UVA), en Leslie (VU) samenwerken met industriële partner Avantium aan deze uitdaging. Het team voelt het als zijn verantwoordelijkheid om voordat nieuwe materialen voor verpakking en vezels (textiel) gecommercialiseerd gaan worden, eerst de problematiek van de huidige materialen beter begrepen moet worden. De bevindingen van dit project (en eventueel vervolgonderzoek) zouden moeten worden gebruikt bij het ontwerpen van de materialen van de toekomst.

Prof. dr. G.J.M. (Gert-Jan) Gruter

Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences

Een robuuste en veilige nikkel(II)-ijzer accu voor opslag van fluctuerende wind en zonne-energie 

Fokko Mulder (TUD) samen met Moniek Tromp (UvA-HIMS) en Thomas van Dijk (E-Stone BATTERIES)

Beeld: HIMS.

Goedkope energie opslag is essentieel voor een duurzame energietransitie. In dit project wordt de innovatieve ijzer elektrode van E-Stone verder ontwikkeld. Voor deze innovatieve elektrode is diepgravend onderzoek naar het onderliggende werkingsmechanisme niet eerder uitgevoerd. Een beter begrip staat aan de basis van het optimaal produceren van een betrouwbare batterij, het verkrijgen van optimale controle over het productieproces, het selecteren van de juiste grondstoffen voor de materialen en het optimaliseren van de energie efficiëntie op lange termijn, voor vele honderden cycli.

Ontwikkeling van heterogene katalysatoren voor de selectieve alkylering van naftaleen en bifenyl

Shiju Raveendran (UvA-HIMS) met Rudolf Koene (Rütgers Resins BV)

Naftaleen en bifenyl zijn belangrijke chemische tussenproducten. Hun gealkyleerde derivaten worden gebruikt voor de vervaardiging van geavanceerde polymeren. In dit project zullen de Universiteit van Amsterdam en Rütgers Resins BV nieuwe vaste katalysatoren ontwikkelen voor de efficiënte isopropylering van naftaleen / bifenyl in een continue reactor.

Het combineren van grafeen met metaaloxide nanodeeltjes: naar de ontwikkeling van nieuwe coatingmaterialen

Shiju Raveendran (UvA-HIMS) samen met Hans van der Weijde (Tata Steel Netherlands)

Corrosiewerende coatings zorgen voor een lange levensduur van metalen onderdelen. Sommige van deze coatings bevatten chroomverbindingen. Deze zullen in de nabije toekomst vervangen moeten worden door meer milieuvriendelijke en niet-giftige alternatieven. In dit project zullen de Universiteit van Amsterdam en Tata Steel B.V. nieuwe anticorrosieve coatings ontwikkelen op basis van een combinatie van grafeen en niet-toxische metaaloxiden.

Dr. N.R. (Shiju Raveendran) Shiju

Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences