Corona: Congressen, evenementen en promoties

Alle UvA-evenementen tot en met 1 september gaan niet door. Hieronder vallen ook oraties, congressen, de Intreeweek en de Opening Academisch Jaar. Evenementen van studieverenigingen vallen ook onder deze maatregel. Voor sommige evenementen wordt een alternatief gezocht. Promoties gaan door in een andere, online vorm.

• Gaan evenementen aan de UvA door?

Door de aangescherpte overheidsmaatregelen voor het terugdringen van het Coronavirus kunnen evenementen aan de UvA tot 1 september niet doorgaan.

• Gaat de Intreeweek door?

Omdat evenementen tot 1 september niet door kunnen gaan, kan de Intreeweek, de introductieweek voor nieuwe studenten aan de UvA die dit jaar van 24 - 28 augustus was gepland, niet doorgaan in de huidige opzet. Omdat we groot belang hechten aan een goede start voor nieuwe bachelorstudenten aan de UvA, zoekt de organisatie van de Intreeweek naar alternatieve vormen.

• Gaat de Opening Academisch Jaar door?

Omdat tot 1 september evenementen niet zijn toegestaan kan de opening van het academisch jaar 2020-2021 niet doorgaan in de geplande vorm, waarbij een groot publiek de opening zou bijwonen in de Aula van de Lutherse Kerk. We zoeken naar alternatieven.

• Gaan promoties door en waar vind ik meer informatie als promovendus?

Ja. De promotieplechtigheden vinden tot en met het eind van dit academisch jaar (t/m vrijdag 3 juli) in een andere, online vorm – via Zoom – plaats, en niet fysiek in de Aula of de Agnietenkapel. Op die manier kunnen promovendi afronden waar zij de afgelopen jaren naartoe gewerkt hebben en hun loopbaan voortzetten.

Het Bureau van de Rector werkt aan de voorbereiding van de herstart – per september – van de promoties op fysieke locatie. Daar komt veel bij kijken, net als bij de herstart van het fysieke onderwijs en onderzoek op locatie. Met betrekking tot de herstart van de promoties op locatie geldt een onvermijdelijk voorbehoud: mocht er een nieuwe besmettingsgolf ontstaan, dan kan het zijn dat overheidsmaatregelen de ruimte voor promoveren op fysieke locatie weer weg nemen. Maar vooralsnog wordt uitgegaan van het positieve scenario waarin promovendi hun verdediging (bijna) als vanouds kunnen doen.

Bij de online promoties t/m 3 juli verdedigen de promovendi van achter hun pc of laptop thuis hun proefschrift tegenover hun begeleiders en de andere leden en de voorzitter van de promotiecommissie. Promoties verlopen altijd volgens een vast scenario. Dit scenario kan op eenzelfde manier gevolgd worden bij de online promoties. De voorzitter van de promotiecommissie leidt - zoals altijd – de promotie. Naast alle leden van de promotiecommissie is uiteraard ook de pedel online aanwezig om ‘hora est’ (‘het is tijd’) uit te spreken als de vastgestelde tijd voor de verdediging om is. Een ‘Zoom-host’, een AV-medewerker, zorgt voor de praktische ondersteuning.

De UvA-promoties worden gelivestreamd op het YouTube-kanaal van de UvA. Op die manier kunnen ook vrienden, familie en collega’s van de promovendi en andere geïnteresseerden de promotieceremonies bijwonen. De livestreams zijn alleen toegankelijk voor mensen die de YouTube-link hebben. Als de promovendus hier expliciet toestemming voor geeft, zal de livestream ook toegevoegd worden aan de promotie-aankondigingen op UvAweb.

Naar alle informatie over online promoveren.