Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Coronavirus

Corona: Inschrijving en toelating

Op deze pagina vind je alle veel gestelde vragen en antwoorden over het aanmeld- en inschrijfproces bij de UvA.

Veelgestelde vragen

 • Wat waren de aanmelddeadlines van de UvA?

  De aanmelddeadlines zijn verstreken.

  De aanmelddeadline voor de bacheloropleidingen was verschoven naar 1 juni. De volgende adviezen golden voor specifieke doelgroepen:

  Aanmelders bachelor die een visum en/of verblijfsvergunning nodig hebben

  Voorafgaand aan de uitbraak van het coronavirus, lag de geadviseerde deadline voor het insturen van een volledig dossier op 1 april. Vanwege de huidige situatie hebben we de deadline voor het volledig maken van je online aanmelding, inclusief het toevoegen van de resultaten van je Engelse taaltoets aan je aanmelding, verschoven naar 18 mei.

  Aanmelders bachelor met een EU nationaliteit die zich willen aanmelden voor studentenhuisvesting

  Voorafgaand aan de uitbraak van het coronavirus, lag de geadviseerde deadline voor het insturen van een volledig dossier op 1 april. Vanwege de huidige situatie hebben we de deadline voor het volledig maken van je online aanmelding, inclusief het toevoegen van de resultaten van je Engelse taaltoets aan je aanmelding, verschoven naar 18 mei.

  Aanmelders bachelor met een EU nationaliteit die zich niet willen aanmelden voor studentenhuisvesting

  Voorafgaand aan de uitbraak van het coronavirus was de deadline voor aanmelding 1 mei. De nieuwe aanmelddeadline is 1 juni. Neem voor informatie over de verschoven deadline om je  online aanmelding compleet te maken contact op met de admissions office.

  Aanmelddeadlines voor masteropleidingen

  Voor masteropleidingen gelden mogelijk andere aanmelddeadlines. Kijk hiervoor bij de specifieke master van jouw keuze.

 • Gaat de UvA Matching nog door en ben ik verplicht om mee te doen?

  Alle opleidingen van de UvA zullen dit jaar een vorm van online matching aanbieden. Normaal gesproken is deelname aan een matching-activiteit verplicht na inschrijving voor een bacheloropleiding. Vanwege de huidige omstandigheden vervalt deze verplichting, maar we raden je alsnog sterk aan om wel mee te doen. Deelname aan UvA Matching is in jouw belang: het stelt je als aankomende student in staat om na te gaan of je de juiste keuze maakt en geeft opleidingen de kans om een advies te geven over je studiekeuze.

  Studenten die zich hebben aangemeld vóór 1 juni 2020 kunnen deelnemen aan online matching. Deze online activiteit vindt uiterlijk in juni plaats. De vorm van de online matching verschilt per opleiding, van geheel zelfstandig online tot en met online interactie vanuit de opleiding, bijvoorbeeld in de vorm van videostream, toetsen, interviews.

 • Ik kan niet alle benodigde documenten inleveren, omdat mijn examens zijn uitgesteld/school gesloten is. Wat als ik niet met de opleiding kan starten?

  We houden deze situatie nauwkeurig in de gaten en zullen waar nodig actie ondernemen, in lijn met de aanwijzingen van de Nederlandse overheid.  Voor nu houdt de regering vast aan de start van het academisch jaar op 1 september. Als je de gevraagde documenten echter niet op tijd kunt inleveren, stuur ons dan de digitale kopieën op. Laat deze bij voorkeur insturen door je school, universiteit of examencommissie.

  Lukt het jou niet om op 1 september te beginnen, dan kun je jouw aanmelding op elk moment terugtrekken, zelfs als je je plaats al had geaccepteerd. (Als je voor 1 september 2020 annuleert, dan krijg je je eventueel betaalde collegegeld terug).

  Je kunt er ook voor kiezen om je aanmelding uit te stellen naar de eerstvolgende startmogelijkheid voor jouw opleiding.

 • Kan ik online een Engelse taaltoets afleggen?

  Ja. Nu veel testcentra gesloten of volgeboekt zijn is het mogelijk om de online variant van bestaande taaltoetsen af te leggen.

  ETS biedt internationale studenten die door de maatregelen omtrent het coronavirus geraakt zijn de optie om de TOEFL iBT® toets vanuit huis af te leggen totdat de testcentra weer open gaan. Meer informatie vind je op de TOEFL website.

  Als je een visum of verblijfsvergunning nodig hebt, geldt dat aanmelding mogelijk was tot 1 april of tot 1 mei. Je had tot uiterlijk 18 mei om de resultaten van je Engelse taaltoets in te sturen.

 • Ik ben internationale student en wil me uitschrijven. Kan ik restitutie krijgen van het collegegeld?

  De UvA adviseert je je niet voortijdig uit te schrijven als je van plan bent je studie voort te zetten. De UvA doet er alles aan om voor alle studenten alternatieve vormen van onderwijs aan te bieden, zoals kleinschalig en online onderwijs. Kortom we doen er alles aan om, waar mogelijk, studievertraging voor alle studenten te voorkomen.

  Internationale studenten die zich uit willen schrijven aan de UvA, kunnen een verzoek tot uitschrijving in dienen via Studielink. Zij krijgen het betaalde collegegeld terug vanaf het moment van uitschrijving in dit lopende studiejaar.

 • Ik wil starten met mijn master, maar heb mijn bachelor/premaster (schakelprogramma) nog niet volledig kunnen afronden. Welke voorwaarden zijn er om door te kunnen naar een master?

  De UvA maakt het mogelijk om in uitzonderlijke gevallen te starten met je master, als je je bachelor of premaster (schakelprogramma) nog niet volledig hebt afgerond. We noemen dit ‘een zachte knip met restricties’. Normaal gesproken is er een ‘harde knip’, en kun je pas beginnen met je master als je je vooropleiding hebt behaald.

  Als je een beperkte studievertraging hebt, kun je beginnen aan je master, maar alleen als je studievertraging hebt opgelopen bij vakken uit je bachelor of premaster in het tweede semester van dit academisch jaar (blok 4, 5 en 6) én je vertraging corona-gerelateerd is. 
  Voor een bachelor mag je vertraging niet meer zijn dan 15 EC. Bij meer dan 15 EC vertraging is er geen ‘studeerbaar’ programma meer. Voor premaster studenten van de UvA geldt dat je minimaal 80% van je premaster behaald moet hebben om te kunnen starten met de masteropleiding.

  Je kunt de ‘ontbrekende’ vakken tijdens het eerste (en vaak enige) jaar van de master alsnog afronden. Je krijgt daar het hele studiejaar 2020-2021 de gelegenheid voor.

  Daarom is het noodzakelijk dat je je naast de master ook herinschrijft voor je bachelor of premaster.

  Vanaf 1 juli is het mogelijk om een ‘verzoek tot toelating met studievertraging’ te doen om te kunnen starten aan een master met een nog niet afgeronde bachelor of premaster. Hoe je dit verzoek kunt doen en de voorwaarden kun je vinden op de opleidingspagina
  Als je hier gebruik van wil maken, raden we je aan om voordat je een verzoek doet, goed na te denken over de studeerbaarheid van het totale studieprogramma. We kunnen helaas geen rekening houden met overlap in de planning van bv. tentamens.
  Deze regeling geldt voor studenten die in september 2020 willen starten met een master aan de UvA.

  Geldt dit voor alle opleidingen?

  Voor enkele opleidingen met veel praktisch onderwijs – vaardigheden, practica – is het deze maanden niet mogelijk geweest al het onderwijs of toetsen digitaal aan te bieden. Welke voorwaarden er gelden per opleiding,  kun je terugvinden op de opleidingspagina.

 • Kan ik instromen van mijn hbo-opleiding naar een UvA-bacheloropleiding als ik mijn hbo-propedeuse nog niet volledig heb afgerond?

  Ja, als je een beperkte studievertraging hebt van maximaal 6 EC (van de totaal 60 EC), kun je beginnen aan een bachelor aan de UvA, maar alleen als je studievertraging hebt opgelopen bij vakken uit je hbo-propedeuse in het tweede semester van dit academisch jaar (blok 4, 5 en 6) én je vertraging corona-gerelateerd is.

  De UvA geeft je het hele studiejaar 2020-2021 om die studiepunten van je oude opleiding nog te behalen. Zo kun je ook vakken afronden die niet in de eerste helft van het studiejaar zijn ingeroosterd.

  Sommige UvA-bacheloropleidingen hebben extra eisen bovenop de eis om een hbo-propedeuse te hebben, deze blijven van kracht. Bekijk dan ook zorgvuldig de informatie op de voorlichtingspagina’s van jouw opleiding.

  Je aanmelding bij de UvA-bacheloropleiding moest uiterlijk 1 juni 2020 binnen zijn. Houd er rekening mee dat je een cijferlijst en een verklaring bij je huidige hbo-instelling moet opvragen waaruit blijkt dat de vertraging maximaal 6 EC is en dat je de vertraging in het tweede semester van 2019/2020 hebt opgelopen.

  Vanaf 1 juli is het mogelijk om een ‘verzoek tot toelating met studievertraging’ te doen. Hoe je dit verzoek kunt doen kun je vinden op de opleidingspagina.

 • Ik wil starten met een premaster (schakelprogramma), maar heb mijn bachelor nog niet volledig kunnen afronden. Welke voorwaarden zijn er om te kunnen starten?

  De UvA maakt het mogelijk om in uitzonderlijke gevallen te starten met je premaster (schakelprogramma), als je je bachelor  nog niet volledig hebt afgerond. Normaal gesproken kun je pas beginnen met je premaster als je je vooropleiding hebt behaald.

  Als je een beperkte studievertraging hebt, kun je beginnen aan je premaster, maar alleen als je studievertraging hebt opgelopen bij vakken uit je bachelor in het tweede semester van dit academisch jaar (blok 4, 5 en 6) én je vertraging corona-gerelateerd is.

  Je vertraging mag niet meer zijn dan 15 EC. Bij meer dan 15 EC vertraging is er geen ‘studeerbaar’ programma meer.

  Je kunt de ‘ontbrekende’ vakken alsnog afronden. Je krijgt daar het hele studiejaar 2020-2021 de gelegenheid voor. 
  Sommige UvA premasteropleidingen hebben extra eisen bovenop de eis om een bachelor diploma te hebben, deze blijven van kracht. Bekijk dan ook zorgvuldig de informatie op de voorlichtingspagina’s van jouw opleiding.

  Hoe je je inschrijft voor de premaster en een verzoek tot toelating met studievertraging doet kun je terugvinden op de opleidingspagina.

  Als je hier gebruik van wilt maken, raden we je aan om voordat je een verzoek doet, goed na te denken over de studeerbaarheid van het totale studieprogramma. We kunnen helaas geen rekening houden met overlap in de planning van bv. tentamens.

  Deze regeling geldt voor studenten die in september 2020 willen starten met een premaster (schakelprogramma) aan de UvA.