Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Coronavirus

Corona: Inschrijving en toelating

We zijn ons bewust dat je problemen kunt ervaren in het aanmeldproces als gevolg van het coronavirus. We houden deze situatie nauwkeurig in de gaten en zullen waar nodig actie ondernemen, in lijn met de aanwijzingen van de Nederlandse overheid.

Op 24 maart is bekend geworden dat de centrale eindexamens niet door gaan. Diploma’s die in deze bijzondere situatie worden verstrekt zijn voor de UvA uiteraard volwaardig; je kunt je hiermee dus gewoon aanmelden bij een UvA bacheloropleiding.

Veelgestelde vragen

 • Gaat de UvA de aanmelddeadlines uitstellen?

  De aanmelddeadline voor de bacheloropleidingen is verschoven naar 1 juni. Echter, we adviseren internationale studenten om andere deadlines in acht te nemen, om zo genoeg tijd over te houden voor immigratieprocessen en het vinden van woonruimte. De volgende adviezen gelden voor specifieke doelgroepen*

  Aanmelders bachelor die een visum en/of verblijfsvergunning nodig hebben

  Voorafgaand aan de uitbraak van het coronavirus, lag de geadviseerde deadline voor het insturen van een volledig dossier op 1 april. Vanwege de huidige situatie hebben we de deadline voor het volledig maken van je online aanmelding, inclusief het toevoegen van de resultaten van je Engelse taaltoets aan je aanmelding, verschoven naar 18 mei.

  Aanmelders bachelor met een EU nationaliteit die zich willen aanmelden voor studentenhuisvesting

  Voorafgaand aan de uitbraak van het coronavirus, lag de geadviseerde deadline voor het insturen van een volledig dossier op 1 april. Vanwege de huidige situatie hebben we de deadline voor het volledig maken van je online aanmelding, inclusief het toevoegen van de resultaten van je Engelse taaltoets aan je aanmelding, verschoven naar 18 mei.

  Aanmelders bachelor met een EU nationaliteit die zich niet willen aanmelden voor studentenhuisvesting

  Voorafgaand aan de uitbraak van het coronavirus was de deadline voor aanmelding 1 mei. De nieuwe aanmelddeadline is 1 juni. Neem voor informatie over de verschoven deadline om je  online aanmelding compleet te maken contact op met de admissions office.

  Aanmelddeadlines voor masteropleidingen

  Voor masteropleidingen gelden mogelijk andere aanmelddeadlines. Kijk hiervoor bij de specifieke master van jouw keuze.

 • Gaat de UvA Matching nog door en ben ik verplicht om mee te doen?

  Alle opleidingen van de UvA zullen dit jaar een vorm van online matching aanbieden. Normaal gesproken is deelname aan een matching-activiteit verplicht na inschrijving voor een bacheloropleiding. Vanwege de huidige omstandigheden vervalt deze verplichting, maar we raden je alsnog sterk aan om wel mee te doen. Deelname aan UvA Matching is in jouw belang: het stelt je als aankomende student in staat om na te gaan of je de juiste keuze maakt en geeft opleidingen de kans om een advies te geven over je studiekeuze.

  Studenten die zich aanmelden vóór 1 juni 2020 kunnen deelnemen aan online matching. Deze online activiteit vind uiterlijk in juni plaats. De vorm van de online matching verschilt per opleiding, van geheel zelfstandig online tot en met online interactie vanuit de opleiding, bijvoorbeeld in de vorm van videostream, toetsen, interviews.

 • Ik kan niet alle benodigde documenten inleveren, omdat mijn examens zijn uitgesteld/school gesloten is. Wat als ik niet met de opleiding kan starten?

  We houden deze situatie nauwkeurig in de gaten en zullen waar nodig actie ondernemen, in lijn met de aanwijzingen van de Nederlandse overheid.  Voor nu houdt de regering vast aan de start van het academisch jaar op 1 september. Als je de gevraagde documenten echter niet op tijd kunt inleveren, stuur ons dan de digitale kopieën op. Laat deze bij voorkeur insturen door je school, universiteit of examencommissie.

  Lukt het jou niet om op 1 september te beginnen, dan kun je jouw aanmelding op elk moment terugtrekken, zelfs als je je plaats al had geaccepteerd. (Als je voor 1 september 2020 annuleert, dan krijg je je eventueel betaalde collegegeld terug).

  Je kunt er ook voor kiezen om je aanmelding uit te stellen naar de eerstvolgende startmogelijkheid voor jouw opleiding.

 • Ik kan geen Engelse taaltoets (of GMAT) afleggen omdat de test centra volgeboekt of gesloten zijn. Wat nu?

  Als je een visum of verblijfsvergunning nodig hebt, dan is de deadline voor het insturen van de resultaten van je Engelse taaltoets (en, indien van toepassing, andere toetsen zoals GMAT/GRE) verschoven naar 18 mei. We adviseren andere aanmelders die beroep doen op UvA-services (zoals Housing) ook om deze deadline van 18 mei aan te houden voor het toevoegen van de benodigde documenten aan hun reeds ingediende aanmeldingsdossier.

  Veel organisaties bieden online oplossingen aan. ETS biedt studenten die door de maatregelen omtrent het coronavirus geraakt zijn de optie om de TOEFL iBT® toets en de GRE® General Test vanuit huis af te leggen totdat de testcentra weer open gaan. Meer informatie vind je op de TOEFL en GRE websites.

 • Ik heb mijn aanmelding ingediend, maar ik heb nog geen antwoord ontvangen. Blijft UvA admissions office open?

  In navolging van de RIVM-richtlijnen, werkt het meeste UvA-personeel vanuit huis. Het kan wat langer duren dan normaal om een update te ontvangen over je aanmeldstatus, maar de UvA-staf doet haar uiterste best om alle aanmeldingen van toekomstige studenten te verwerken.

  Dit betekent ook dat het verwerken van gecertificeerde documenten die per post binnenkomen voor de niet-selectieve bacheloropleidingen langer kan duren. Onze excuses voor het ongemak; we stellen je geduld op zeer op prijs.

 • Ik ben internationale student en wil me uitschrijven. Kan ik restitutie krijgen van het collegegeld?

  Het reisadvies voor internationale studenten is om - waar mogelijk en vooral veilig – terug te gaan naar het thuisland.

  De UvA adviseert je je niet voortijdig uit te schrijven als je van plan bent je studie voort te zetten. De UvA doet er alles aan om voor alle studenten alternatieve (online) vormen van onderwijs aan te bieden. Zo nodig geldt dit op termijn ook voor alternatieve vormen van toetsing. Kortom we doen er alles aan om, waar mogelijk, studievertraging voor alle studenten te voorkomen.

  Internationale studenten die zich uit willen schrijven aan de UvA, kunnen een verzoek tot uitschrijving in dienen via Studielink. Zij krijgen het betaalde collegegeld terug vanaf het moment van uitschrijving in dit lopende studiejaar.