-
Van afval tot nieuw product | De theorie
Jouw afval wil je misschien snel kwijt, maar het is ook een waardevolle grondstof voor veel nieuwe producten. Dat is mooi! Het scheiden van ons afval meteen bij de bak is nodig, want plastic, bijvoorbeeld, legt een hele andere reis af dan een bananenschil.
Bekijk deze 4 video's en ontdek per afvalstroom in welk nieuwe product jouw afval kan veranderen.
Cursus afval scheiden: De theorie
Je banaan wordt...Je banaan wordt...Je koffiebeker wordt...Je koffiebeker wordt...Je plastic bakje wordt...Je plastic bakje wordt...Je essay wordt...Je essay wordt... -
Aan de bak | Theorie verdieping
De aanpak van het nieuwe afvalbeleid bestaat uit het reduceren, scheiden en gescheiden verwerken van het afval. Dit doen we vanaf 1 september 2022.
In de zomervakantie haalden we naar schatting 20.000 kleine prullen- en papierbakken weg uit alle gebouwen van HvA en UvA. Hiervoor zijn 800 afvalstations in de plaats gekomen, waar het afval gescheiden wordt in vier verschillende stromen: GFT; Bekers + wegwerpservies; PMD + restafval; Papier.
We gooien het afval voortaan weg in vaste bakken. Alleen waar het nodig is gebruiken we plastic afvalzakken. Zo reduceren we het aantal plastic afvalzakken met ongeveer 80% per jaar.
Voor medewerkers en studenten die zich afvragen waar hun prullenbak is gebleven, is er een verrassing. Daar hebben we zelf natuurlijk ook iets nieuws van laten maken. Wat? Dat zie je hier.
Reductiedoelstelling:
De reductiedoelstelling is 33% minder afval in 2026. Dit wordt onder andere gerealiseerd door andere inkoopkeuzes en herbruikbare verpakkingen. Dit betekent ca. 540.000 kilo minder bedrijfsafval in 2026.
Recycledoelstelling:
De recycledoelstelling (afval wordt een nieuwe grondstof of een nieuw product) is: van 11% in 2021 naar 70% recycling van ruim 1 miljoen kilo afval in 2026.
(nb: Door de COVID-periode was er in 2020 en 2021 minder afval. Daarom hebben we de cijfers mede gebaseerd op ervaringen in 2016).
-
Welk afval waar? | Zelfstudie
Nee, je hoeft niet uit je hoofd te leren wat in welke bak thuishoort. Maar soms zie je door de afvalbakken het systeem niet meer. En soms doen wij dingen een beetje anders dan je waarschijnlijk gewend bent. Dus dan kun je wel wat hulp gebruiken.
Afval scheiden klinkt simpel. Een bananenschil in de groene bak. Bekers bij de bekers. Plastic mag bij ons bij het restafval. Karton bij het papier. Maar in de praktijk is het niet altijd eenvoudig om de juiste bak te kiezen. Waar hoort je kauwgom, theezakje, vieze servetje, of pizzadoos…? (antwoord: allemaal bij het restafval).
Twijfel je? Controleer hier snel wat in welke bak hoort.
Cursus afval scheiden: Zelfstudie
GFT en etensresten- alle etensresten (behalve kauwgom)
- schillen
- brood
- sauzen
- zuivel, pudding en yoghurt
- je laatste slokje koffie of thee
- kruimels/eten van je bord
Bekers en Wegwerpservies- alle soorten wegwerp koffie- of theebekers (leeg)
- alle soorten wegwerp borden en bestek (zonder etensresten)
- rietjes
- roerstaafjes
Plastic, blik, drinkpakken & Rest- lege plastic verpakkingen
- lege plastic flesjes (check of er geen statiegeld op zit)
- geplastificeerd papier
- piepschuim
- blikjes
- metalen verpakkingen
- aluminiumfolie
- drinkpakken
- chipszakken
- theezakjes
- vieze servetjes
- nat/vies papier
- zakdoeken
- pizzadozen
- kauwgom
- schoonmaakdoekjes
- plakband
- sigarettenpeuken
Papier- schoon en droog papier
- schoon en droog karton
- kranten
- tijdschriften
- folders
- fotopapier
- enveloppe (ook met plastic venster)
- kassabonnen
- boeken

De kleine papier- en prullenbakken zijn vervangen door de nieuwe afvalbakken waarin we het afval scheiden in 4 afvalstromen. Om nieuwe producten van te maken. Dus zochten wij meteen een nieuwe bestemming voor de weggehaalde papier- en prullenbakken.
Heb jij ons gespot? In de maand november staan we met twee in het geel geklede 'afvalscheidingsrechters' op 10 verschillende locaties van HvA en UvA bij de nieuwe afvalbakken. We nodigen iedereen die langsloopt uit om mee te doen aan een wedstrijdje afval scheiden. Word ook kampioen afval scheiden en lees hier meer onder welk afval waar.
Vragen?
Jouw ervaringen, tips en vragen? We horen het graag! Mail ons op circulair@uva.nl.