Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Ervaar de kracht van verbeelding in het onderwijs tijdens de UvA Onderwijsdag 2023 op dinsdag 23 mei van 11.30 tot 17.30 uur. Kom langs in de Tolhuistuin in Amsterdam Noord, met dr. Maryn Wilkinson als jouw dagvoorzitter. Samen grenzeloos denken oefenen, de mogelijkheden van verbeelding ontdekken en buiten je comfortzone treden? Keynote-sprekers prof.dr. Finn Thorbjørn Hansen en dr. Kim van Broekhoven nemen je mee in de wereld van creativiteit, verbeelding en ‘Deep Wonder’. Meld je nú aan en ontdek wat verbeeldingskracht kan betekenen voor het onderwijs.

Kerngegevens van evenement UvA Onderwijsdag: Verbeeldingskracht in het onderwijs
Datum
23 mei 2023
Tijd
11:30 -17:30

Viering van het onderwijs

De UvA Onderwijsdag op 23 mei 2023 vindt plaats op de inspirerende locatie Tolhuistuin in Amsterdam Noord. De onderwijsdag is een viering van het onderwijs waaraan UvA-docenten en andere collega’s uit alle faculteiten kunnen deelnemen. We focussen ons die dag samen op het belang van docenten en hun onderwijs en de huidige trends binnen de UvA. Het thema ‘verbeeldingskracht’ staat de aankomende dag centraal. Tijdens die dag merk je hoe krachtig dit innovatieve thema is. Verbeelding ondersteunt onze studenten bij het vormen van diepe verbindingen met de leerstof, wat leidt tot duurzame kennis en inzichten.

Volop tijd voor gesprek en interactie
Naast twee treffende keynotes is er volop tijd voor een gesprek en interactie met collega’s.

Tijdens de groepssessies verken je samen met collega’s een van negen onderwerpen waarin je geïnteresseerd bent. Alle onderwerpen passen binnen het thema ‘verbeeldingskracht’. De groepssessies duren 1,5 uur en worden gegeven door UvA-collega's uit verschillende faculteiten.

Tip: wacht niet te lang met aanmelden; de groepssessies hebben een maximum aantal deelnemers.

Over de keynotes en sprekers

Prof. dr. Finn Thorbjørn Hansen
Prof. dr. Finn Thorbjørn Hansen

Prof. dr. Finn Thorbjørn Hansen | Het realiseren van creativiteit en vernieuwing in het hoger onderwijs door ‘Deep Wonder’

Prof. dr. Finn Thorbjørn Hansen is Professor Toegepaste Filosofie aan de afdeling Cultuur en Leren van de Universiteit van Aalborg, Denemarken. Zijn onderzoeksveld en praktijkopleidingen gaan over 'fenomenologie van de verwondering', existentiële fenomenologie en filosofische hermeneutiek. En vooral over verwondering gebaseerde praktijken, dialogen, reflecties en geschriften in het hoger onderwijs en professionele ontwikkeling. Aan de Universiteit van Aalborg leidt Finn Hansen een onderzoekseenheid genaamd Wonder Lab. Hier heeft hij verschillende vormen van contemplatieve en op verwondering gebaseerde praktijken en 'workshops' ontwikkeld, met verschillende soorten professionals in verschillende professionele settings. Hij heeft hierover verschillende boeken geschreven. In zijn keynote speech richt Hansen zich op het leren innoveren in het hoger onderwijs door diepe verwondering.

Dr. Kim van Broekhoven
Dr. Kim van Broekhoven

Dr. Kim van Broekhoven | Creativiteit van studenten in het hoger onderwijs: de do’s en don’ts

In een samenleving die voortdurend verandert, hebben beleidsmakers erkend dat creativiteit in het hoger onderwijs moet worden gecultiveerd om steeds complexere problemen aan te pakken. Het gaat hierbij om problemen die niet door individuen alleen kunnen worden aangepakt, zoals vergrijzing of milieuveranderingen. Over het algemeen geloven docenten sterk in het cultiveren van creativiteit bij hun studenten, maar ze geven aan dat het hen ontbreekt aan kennis en vaardigheden om dit te doen. Deze lezing geeft docenten meer duidelijkheid over wat creativiteit in de onderwijscontext betekent, en waarom het zo belangrijk is voor studenten. Bovendien geeft het docenten praktische tips en trucs om creativiteit bij hun leerlingen te stimuleren. Of je nu leraar, beheerder of een andere professional bent, je zult deze lezing verlaten met een dieper inzicht in het belang van creativiteit in het onderwijs, en met concrete strategieën om creativiteit bij je eigen studenten te stimuleren.

Dr. Kim van Broekhoven is universitair docent Onderwijswetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar onderzoeksinteresses liggen bij de ontwikkeling en meting van creativiteit in het hoger onderwijs. Voor haar onderzoek won ze verschillende beurzen. Onlangs kreeg ze de Ruth B. Noller Grant voor haar opkomende en paradigma-verschuivende onderzoek, met een hoge potentie voor impact op het gebied van creatieve onderwijsstudies. Kim heeft onderzoeksverbanden met de Universiteit Maastricht, de Radboud Universiteit en de Universiteit van Zuid-Australië. In haar keynote speech richt van Broekhoven zich op de do's en don’ts bij creativiteit van studenten in het hoger onderwijs.

Dr. Maryn Wilkinson
Dr. Maryn Wilkinson

Dr. Maryn Wilkinson | Dagvoorzitter

De UvA Onderwijsdag 2023 wordt gepresenteerd door dr. Maryn Wilkinson. Wilkinson is universitair docent Filmstudies bij de afdeling Media en Cultuur van de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op film, politiek en esthetiek, feministische theorie en populaire cultuur. Ze is sinds kort verbonden aan het Teaching & Learning Centre als onderwijsexpert voor de faculteit Geesteswetenschappen.

Over de groepssessies

Er is keuze uit negen uiteenlopende onderwerpen. Van tekenen als methode om studenten te helpen hun denkbeelden te visualiseren tot Object-based-learning in het Allard Pierson. Van toepassen van VR in het hoger onderwijs tot het gebruiken van verbeelding voor het maken van een creatieve campus.