Het UniversiteitsForum komt ook in 2020 bijeen om zich te buigen over de koers en de toekomst van de UvA. Het thema van de eerste bijeenkomst van dit jaar is internationalisering, onder andere in het kader van het nieuwe Instellingsplan 2021-2026, waarvan de contouren nu via denkmee.uva.nl voorliggen aan de universitaire gemeenschap.

Detail Summary
Datum 13 maart 2020
Tijd 08:30 - 10:00
Locatie Amsterdamse Academische Club (AAC)

Internationalisering is een van de meest zichtbare ontwikkelingen geweest binnen de universiteit in het afgelopen decennium. Deze snelle ontwikkeling stemt tot reflectie. Voor wie is de universiteit? Welke rol zou Engels moeten spelen in het onderwijs? Hoe verhoudt onze band met de Nederlandse maatschappij zich tot onze band met de internationale academische wereld? Wat betekent internationalisering voor de toegankelijkheid van het onderwijs? Hoe werkt tweetaligheid in de praktijk? Moet de UvA tot de wereldtop blijven behoren of zich juist richten op lokale doelen? Dit zijn allemaal belangrijke vragen die vooraf gaan aan de vraag welke koers wij als universiteit op zouden willen op het gebied van internationalisering. Is een dergelijke koers wel te bepalen, of zijn de verschillen tussen disciplines daarvoor te groot?

Gastsprekers

Na de plenaire opening door Jan Rath, voorzitter van het UniversiteitsForum, geven drie gastsprekers hun visie op het thema. Annette de Groot (emeritus hoogleraar Psychologie) en Han van der Maas (hoogleraar Psychologie) gaan beiden - vanuit verschillende invalshoeken - in op het taalaspect van internationalisering. Arnoud Boot (hoogleraar Corporate Finance & Financial Markets) deelt een pragmatisch perspectief op de bredere ontwikkeling van internationalisering. Vervolgens gaan de forumleden van start met discussies in kleinere groepen, elk met een eigen deelvraag.

Vervolgbijeenkomsten

Vervolgbijeenkomsten van het forum staan gepland op woensdag 15 april, van 11.30 tot 13.00 uur, en op woensdag 20 mei, van 8.30 tot 10.00 uur. Locatie en thema’s worden tijdig bekend gemaakt.

De bijeenkomsten zijn openbaar; ook niet-leden kunnen aanwezig zijn.

Amsterdamse Academische Club (AAC)

Oudezijds Achterburgwal 235
1012 DL Amsterdam

Lees meer over het UniversiteitsForum