Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De Duitse econoom Jürgen von Hagen, directeur van het Institut für Internationale Wirtschaftspolitik, is op 15 november te gast binnen onze reeks 'Europa en Financiën'. Hij gaat tijdens zijn lezing in op de argumenten voor een Europese fiscale unie.

Kerngegevens van evenement Reeks Europa en de financiële crisis: Jürgen von Hagen
Datum 15 november 2018
Tijd 17:00 -18:30

Het idee dat de Europese Monetaire Unie vervolmaakt moet worden door het vormen van een fiscale unie is een oud concept. De Franse president Macron heeft dit idee recentelijk weer nieuw leven ingeblazen toen hij een pleidooi hield voor de benoeming van een Europese minister van Financiën.

Jürgen von Hagen houdt tijdens zijn lezing op 15 november in Amsterdam de belangrijkste argumenten voor een Europese fiscale unie tegen het licht. Hij is zelf van mening dat het begrip van een fiscale unie te vaag is om in het openbaar debat van nut te zijn. Fiscale unies kunnen vanuit verschillende governance principes vormgegeven worden. Zo kunnen besluitvorming en uitvoering gecentraliseerd maar ook zeer gedecentraliseerd vorm gegeven worden. En zijn er vele gradaties van politieke autonomie denkbaar. Dit houdt in dat we te maken hebben met verschillende niveaus van fiscale soevereiniteit en verantwoordelijkheid.

Aanmelden en meer informatie

Aanmelden kan via de website van het Duitslandinstituut, daar staat ook meer informatie over de lezing en de sprekers.