Op vrijdag 8 januari vierde de UvA haar 389ste Dies Natalis (verjaardag). Tijdens deze editie is er aandacht voor onder meer het behoud van wetenschappelijke onafhankelijkheid en het verlangen van de mens naar zoveel mogelijk autonomie. Ook de uitreiking van de eredoctoraten vond online plaats.

Kerngegevens van evenement Viering 389ste Dies Natalis: wetenschappelijke onafhankelijkheid en meer
Datum 8 januari 2021
Tijd 15:00 -16:00
Damiaan Denys, Hoogleraar Psychiatrie

Webinar met Damiaan Denys

Wil je graag meer weten over autonomie? Meld je dan aan voor het webinar Autonomie op vrijdag 22 januari van 13:15 tot 14:45 uur en ga in gesprek met hoogleraar Psychiatrie Damiaan Denys. Ook rector magnificus Karen Maex is aanwezig bij dit webinar.

Meld je hier aan voor het webinar

Lees hier terug wat erop het programma stond van deze 389ste Dies Natalis:

De viering start met een rede door rector magnificus Karen Maex, waarin zij ingaat op het behoud van wetenschappelijke onafhankelijkheid in het digitale tijdperk. Vervolgens is er een kort gesprek over dit onderwerp met Thomas Poell, hoogleraar Data, Cultuur & Instituties, Sarah Eskens, promovendus aan het Instituut voor Informatierecht, en de rector. Het gesprek wordt geleid door wetenschapsjournalist en UvA-alumnus Anna Gimbrère.

Smachten naar autonomie

De Diesredenaar is dit jaar Damiaan Denys, hoogleraar Psychiatrie. Hij geeft geen traditionele Diesrede, maar laat in een mini-documentaire zien hoe de mens smacht naar meer autonomie, maar dat die honger berust op een misverstand. Daarna worden de eredoctoraten (online) uitgereikt aan biochemicus en microbioloog Jan Potempa en sociaal psycholoog en publicist Shoshana Zuboff. Erepromotoren zijn respectievelijk Bruno Loos (hoogleraar Parodontologie), en Edo Roos Lindgreen (hoogleraar Data Science in Auditing) en Beate Roessler ( hoogleraar Ethiek en haar geschiedenis).

Studentenwelzijn Keep in Touch

Door de coronacrisis is het voor studenten moeilijk om contact met elkaar te onderhouden en zich volledig onderdeel te voelen van de academische gemeenschap. Daarom stelt het College van Bestuur in 2021 extra middelen beschikbaar aan studieverenigingen om activiteiten te ontwikkelen – voor zowel leden als niet-leden – die kunnen bijdragen aan het welzijn van studenten. In het kader hiervan wordt de Dies Natalis afgesloten door studenten met inspirerende voorbeelden van de manier waarop zij de uitdagingen die deze tijd aan hen stelt, aanpakken.