Op maandag 10 januari vieren we samen de 390ste verjaardag van de UvA met de Dies Natalis. Tijdens deze editie is er inhoudelijk aandacht voor de ontwrichtende effecten van digitalisering en waarom beleid om de opwarming van de aarde tegen te gaan maar niet van de grond komt. Ook staat de uitreiking van de eredoctoraten op het programma.

Kerngegevens van evenement UvA viert 390ste verjaardag
Datum 10 januari 2022
Tijd 15:00 -16:30

• Binnenkomst cortège
  • Toespraak door rector magnificus Karen Maex, over de ontwrichtende effecten van digitalisering, complottheorieën en de wijze waarop de universiteit daarop zou kunnen en moeten reageren.
  • Rondetafelgesprek met Karen Maex, universitair docent Politieke Communicatie Michael Hameleers en universitair docent Politicologie Eefje Steenvoorden, waarin de ontwrichtende effecten van digitalisering en complottheorieën vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines worden besproken.
  • Diesrede door universiteitshoogleraar Environmental Economics Rick van der Ploeg, waarin hij ingaat op de politieke en sociale obstakels en lobbies die een serieus klimaatbeleid in de weg staan en wat daar aan gedaan kan worden.
  • Uitreiking eredoctoraten aan econome en eerste vrouwelijke directeur-generaal van de World Trade Organization (WTO) Ngozi Okonjo-Iweala en aan immunologen en vaccinontwikkelaars Ugur Sahin en Özlem Türeci. Erepromotoren zijn respectievelijk Sweder van Wijnbergen (hoogleraar Economie), Joyeeta Gupta (hoogleraar environment and development in the global south) en Theo Geijtenbeek (hoogleraar Moleculaire en Cellulaire Immunologie) en Yvette van Kooyk (hoogleraar Moleculaire Cellulaire Biologie en Immunologie).
  • Een eerbetoon aan de eredoctoren namens onze studieverenigingen SEFA van Economics & Business en MFAS en de Facultaire studentenraad Geneeskunde.