Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Het is tijd om een nieuwe kampioen te kronen! Van 20 tot 22 april komen 120 van ’s werelds slimste studenten samen in Amsterdam voor de 23e editie van de ‘Econometric Game’. Tijdens dit evenement strijden dertig teams van prestigieuze universiteiten over de hele wereld tegen elkaar, om een case over een groot maatschappelijk probleem op te lossen. Het thema van dit jaar: inflatie.

Kerngegevens van evenement Slimste studenten ter wereld gaan strijd aan tijdens WK Econometrie
Startdatum 20 april 2022
Einddatum 22 april 2022
Tijd 09:00

Wie wordt wereldkampioen?

De Econometric Game is een jaarlijks internationaal evenement dat gehouden wordt in de Zuiderkerk in Amsterdam. Wegens grote populariteit mogen hier maar dertig geselecteerde universiteiten aan meedoen. Deze universiteiten, waaronder Harvard en Cambridge, sturen een delegatie van vier topstudenten in wiskunde en statistiek naar de hoofdstad. Zij werken drie dagen lang non-stop aan een maatschappelijk relevante casus. De bevindingen van de studenten worden door een vakkundige jury beoordeeld, waarna er een winnaar wordt gekozen. De winnaars nemen een trofee mee naar huis en mogen zich een jaar lang wereldkampioen Econometrie noemen.

 

Inflatie onder de loep

De studenten zijn naast hun wiskundige vaardigheden ook economisch sterk onderlegd. Het thema van dit jaar – inflatie - biedt daarvoor de perfecte uitdaging.

Dit normaal ongrijpbare fenomeen was de afgelopen tijd regelmatig in het nieuws. Door de situatie in Oekraïne stegen de prijzen voor gas en olie, wat inflatie over de hele wereld tot grote hoogtes heeft gebracht. Om de stijgende inflatie tegen te gaan heeft de centrale bank in de VS zelfs voor het eerst in vier jaar de rente verhoogd. In de Econometric Game moeten studenten hun creativiteit en kennis gebruiken om een model te maken dat gericht is op de huidige en toekomstige inflatie van het EU-gebied. Een uitdagende taak, maar ook een mooie kans voor deze excellente studenten om te laten zien waarom ze de beste zijn.

Dit evenement vindt al ruim twintig jaar plaats en wordt georganiseerd door de VSAE, de studievereniging voor econometristen aan de UvA. Meer hierover is te vinden op social media: @econometricgame.