Voor het eerst in de geschiedenis van het recht dreigt het lichaam een zaak te worden. Niet alleen als een reservoir van grondstoffen, zoals organen, weefsels en cellen, maar ook als een maakbaar object. De biotechnologische ontwikkelingen stellen het recht voor radicale vragen. In hoeverre is het fundamentele onderscheid tussen personen en zaken, en tussen personenrecht en vermogensrecht nog te handhaven? Dit vraagt Dorien Pessers zich af in haar afscheidscollege.

Kerngegevens van evenement Het lichaam als zaak in het recht
Datum 7 juli 2017
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
Foto door Ron van Zeeland van Dorien Pessers
Foto: Dirk Gillissen

Pessers studeerde rechten aan de Katholieke Universiteit Brabant. Na drie jaar als redactiesecretaris van het Nederlands Juristenblad (NJB) te hebben gewerkt, trad zij in dienst van de Radboud Universiteit Nijmegen, en in 1985 in dienst van de Universiteit van Amsterdam. Zij doceerde aanvankelijk vrouwenstudies en trad later toe tot de afdeling Algemene Rechtsleer. In 1999 promoveerde zij op ‘Liefde, solidariteit en recht. Een interdisciplinair onderzoek naar het wederkerigheidsbeginsel’. In 2001 volgde een benoeming tot hoogleraar aan de VU, in 2007 aan de UvA.

Mw. D.W.J.M. Pessers, hoogleraar Rechtstheoretische grondslagen van de persoonlijke levenssfeer: Recht en de fantasma’s van de medische biotechnologie.

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie