Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De beeldende kunst - en met name boekillustraties - speelde een cruciale rol bij de nationale beeldvorming in Europa. Dit betoogt Saskia de Bodt in haar afscheidscollege.

Kerngegevens van evenement Boekillustraties cruciaal bij nationale beeldvorming Europa
Datum 3 november 2017
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
mw. prof. dr. Saskia de Bodt, hoogleraar kunstgeschiedenis, illustratie, FGw
Foto: Dirk Gillissen

Een nationale identiteit heeft vele gezichten. In Europa met zijn verschuivende grenzen zijn sinds de negentiende eeuw bij het grote publiek allerlei clichés ontstaan over verschillende landen en streken. Deze clichés, zoals de Nederlandse klompen en de Schotse kilt, maar ook specifieke landschappen, droegen in de twintigste eeuw enorm bij aan de ontwikkelingen van toerisme in die landen. De beeldende kunst - en met name boekillustratie - speelde een cruciale rol bij de nationale beeldvorming in Europa.

De Bodt geeft een kijkje in haar lopende onderzoek. Ze houdt een aantal prentenboeken onder de loep die mede ten grondslag liggen aan die nationale beeldvorming in Europa. Veel van de  illustraties hierin, zoals die van de tekenaar Hansi uit de Elzas, zijn zeer beroemd geworden en gaan nog steeds de hele wereld over. In het huidige toerisme spelen beroemde kinderboeken - en niet te vergeten hun makers - een steeds grotere rol. De Moemins van de Finse illustrator Tove Jansson bijvoorbeeld hebben eigen musea, hun huis is nagebouwd en tot in Japan en China toe heb je goed bezochte Moemin-cafés. Maar voor wie de oorspronkelijke context van die boeken niet kent, verandert de betekenis van die plaatjes, aldus De Bodt. Wie associeert ze nog met nationalisme?

Mw. prof. dr. S. de Bodt, bijzonder hoogleraar Illustratie: Hansi in ’t Bessenland. Illustratie en identiteit.

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam