Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De geneeskunde en de beste gezondheidszorg moeten steeds opnieuw worden uitgevonden. Dit betoogt Maarten Mourits tijdens zijn afscheidscollege.

Kerngegevens van evenement De beste gezondheidszorg moet steeds opnieuw worden uitgevonden
Datum 15 december 2017
Tijd 16:00 -16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie

Mourits blikt terug op zijn meer dan veertig jaar omspannende loopbaan als medicus en in het bijzonder op zijn laatste dertien jaar als afdelingshoofd en opleider in het AMC. Een groot deel van die tijd is hij op zoek geweest naar de oorzaak en optimale behandeling van de (oog-)ziekte van Graves. Vele, maar nog niet alle details van het ontstaan van die ziekte zijn opgehelderd en de contouren van een nieuwe behandeling tekenen zich af. Mourits is van mening dat een ziekte vooral wordt ervaren als een lastige onderbreking van de dagelijkse gang van zaken, die daarom zo kort mogelijk moet duren. Desnoods moeten hiervoor (acceptabele) offers worden gebracht. Zo’n offer kan het wegnemen van een oog zijn. Soms is het beter een oog verwijderen en hiermee de ‘ziekteperiode’ af te sluiten dan steeds maar weer proberen een oog met vrijwel geen functionele waarde te behouden en de patiënt steeds opnieuw valse hoop te geven. Met de huidige operatietechnieken hoeft de patiënt voor zijn uiterlijk in elk geval nauwelijks meer te vrezen.

Mourits heeft de positie van de arts/specialist enorm zien veranderen. De solist die de arts was, is nu echt een teamplayer geworden. Dat is goed nieuws, vindt Mourits. Een minder positieve ontwikkeling is de steeds toenemende bureaucratische last waaronder artsen gebukt gaan. Gelukkig wordt dit probleem nu algemeen erkend en wordt er naar oplossingen gezocht, besluit Mourits.

Dhr. prof. dr. M.P. Mourits, hoogleraar Algemene oogheelkunde: Robert Graves and I.

Deelname

Toegang vrij

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam