Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

In zijn afscheidscollege schetst Jos Engelen de ontwikkeling van zijn vakgebied, de experimentele natuurkunde, in de afgelopen vijftig jaar. Daarbij gaat hij onder meer in op de cruciale rol van internationale onderzoekscentra in die ontwikkeling.

Kerngegevens van evenement De verbazingwekkende ontwikkeling van hoge-energiefysica
Datum 10 maart 2017
Tijd 16:15
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
Jos Engelen
Foto: Arie Wapenaar

Engelen begint met een terugblik op het moment dat hij als eerstejaarsstudent voor het eerst hoorde van elementaire deeltjes en quarks. Gefascineerd door deze nieuwe wereld en de bijbehorende (relativiteits)theorie koos hij voor de hoge-energiefysica. Het vakgebied heeft in de afgelopen vijf decennia een verbazingwekkende ontwikkeling doorgemaakt, aldus Engelen. Hij schetst deze ontwikkeling aan de hand van zijn eigen onderzoek en meer in het algemeen aan de hand van de rijkdom aan theoretische en experimentele resultaten: van quarkmodel tot Higgs-boson.

De rol van internationale onderzoekscentra - in het bijzonder die van CERN (waarvan Nederland sinds de oprichting lid is) – is cruciaal geweest, betoogt Engelen. En het Nikhef, in 1975 opgericht mede op initiatief van UvA-hoogleraren, gaf het Nederlandse onderzoek vleugels gegeven.

Na het belichten van belangrijke technische ontwikkelingen stelt Engelen zich tot slot de vraag of hij, als hij vandaag zou moeten kiezen, wederom de hoge-energiefysica zou gaan beoefenen.

Dhr. prof. dr. J.J. Engelen, hoogleraar Experimentele fysica: Golden Years – from CERN to DESY and Back.

Deelname

Toegang vrij

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam