Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Een hartchirurg moet natuurlijk een handige sleutelaar zijn, maar vaardigheden om teams te leiden en samen met de patiënt te beslissen worden net zo belangrijk. Tot deze conclusie komt Bas de Mol in zijn afscheidscollege.

Kerngegevens van evenement Hartchirurgie in Amsterdam: een leven lang sleutelen
Datum 28 juni 2018
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie

Met ervaring als tropenarts, sleutelaar aan oude auto’s en gepromoveerd jurist medische schade begon De Mol in 1989 als hartchirurg in het AMC. Er bleken ongekende uitdagingen. ‘Onmogelijke’  aangeboren en verkregen afwijkingen aan hart en grote bloedvaten konden worden gerepareerd, dankzij betere technologie en continu sleutelen aan de logistiek van het AMC en de Amsterdamse ziekenhuizen, de medische teams en de rol van de patiënt. Spectaculaire ingrepen maakten plaats voor slimme minimaal- invasieve oplossingen, goede timing van een ingreep, maar vooral inspraak van en zeggenschap voor de geïnformeerde patiënt.

Het is mooi dat de chirurg als sleutelaar - en ondersteund door zogenoemde ‘dedicated teams’ -voortschrijdend verval kan oplappen. Een operatie werkt echter het best als de patiënt meesleutelt door middel van een goede levensstijl en zelfzorg. De Mol schetst de veranderende rol van hartchirurgie en geeft voorbeelden dat de hartchirurgie nu simpeler kan, maar nauwelijks nog is te ‘besleutelen’.

Dhr. prof. dr. B.A. de Mol, hoogleraar Cardiothoracale chirurgie: Hartchirurgie in Amsterdam – een leven lang sleutelen. Over risicobegrenzing van medische technologie en zorg.

Deelname

Toegang vrij

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam