Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Blaeu en de Atlas Maior staan symbool voor de Republiek als de boekhandel en het kenniscentrum van de wereld in de 17de eeuw. Daarom is het van belang dat de kennis van het huis Blaeu in brede zin op basis van nieuw onderzoek wordt vastgelegd, betoogt Kees Zandvliet in zijn afscheidscollege.

Kerngegevens van evenement De wereldberoemde familie Blaeu
Datum 5 juni 2019
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
Dhr. prof. dr. (Kees) Zandvliet, medewerker FGw, hoogleraar Geschiedenis van Amsterdam
Kees Zandvliet (foto: Jeroen Oerlemans)

Zandvliet gaat nader in op de 17de-eeuwse familie Blaeu die beroemd is door haar atlassen, wandkaarten en allerlei ander drukwerk. Ondanks haar roem is de kennis over de familie, haar ambities en haar werk nog voor een groot deel van specialistische aard, ook omdat van Willem Jansz. Blaeu en zijn nazaten geen familiearchief of bedrijfsarchief bewaard bleef. Dat onze kennis van de familie Blaeu relatief beperkt is, mag extra spijtig worden genoemd gezien het feit dat ‘de Atlas Maior van Blaeu’ als het 19de venster deel uitmaakt van de Canon van Nederland en dat ‘de firma Blaeu’ het 18de venster is van de Canon van Amsterdam.  Beide Canons werden samengesteld door gezaghebbende commissies onder voorzitterschap van respectievelijk prof. dr. Frits van Oostrom en prof. dr. Piet de Rooy, en worden algemeen beschouwd als belangrijke kaders voor kennis van de Nederlandse geschiedenis.

Hoogste tijd dus, aldus Zandvliet, om de familie Blaeu tot onderwerp van nieuw en breed onderzoek te maken. Bij zijn afscheid van de universiteit licht Zandvliet enkele tegels van de familie Blaeu in Amsterdam en Rotterdam. Tegelijkertijd is zijn afscheidscollege een opstap naar verder onderzoek en naar een voorgenomen publicatie over de familie, te verschijnen in 2021 of 2022.

Dhr. prof. dr. C.J. Zandvliet, hoogleraar Geschiedenis: De wereldberoemde familie Blaeu.

Deelname

Toegang vrij

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam