Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Eurocentrisme is het zich vooral op Europa concentreren en de wereld in Europese termen en door Europese ogen zien: misschien niet zo onredelijk voor Europeanen, of voor studenten Europese Studies? We zijn allemaal geïnteresseerd in onszelf, en dat geldt net zo goed voor de Chinezen als voor de Europeanen. Maar er zijn onvoorziene gevolgen. Michael Wintle gaat in zijn afscheidscollege in op problemen rond Eurocentrisme in relatie tot de studie van Europa.

Kerngegevens van evenement Eurocentrisme en de studie van Europa
Datum 26 juni 2019
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
dhr. prof.dr. M.J. (Michael) Wintle
dhr. prof.dr. M.J. (Michael) Wintle
Michael Wintle (foto: Eduard Lampe)

Wanneer we de geschiedenis van de wereld analyseren in termen van Europa's concepten en normen, negeren we dingen die geen directe betrekking hebben op Europa. We nemen aan dat Europese manieren waarschijnlijk het beste zijn, en zelfs dat Europeanen de plicht hebben om de rest van de wereld te helpen bij het volgen van deze bewezen – en dus waarschijnlijk superieure – Europese manieren van doen.

Wintle onderzoekt enkele van de problemen van het Eurocentrisme. Bewustwording van de problemen rond het Eurocentrisme is volgens Wintle in feite een zeer geschikte aanvulling op de studie van Europa in het algemeen, en in het bijzonder op de uitstekende Europese Studies-programma’s die de UvA heeft in onderzoek en vooral ook in onderwijs.

 

Dhr. prof. dr. M.J. Wintle, hoogleraar Moderne Europese geschiedenis: Eurocentrism and European Studies: A Tale of Caution and a Celebration.

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam