Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Segregatie naar land van herkomst en naar achterstand wordt vaak onmiddellijk als probleem neergezet, terwijl veel huishoudens juist enige homogeniteit in hun woonmilieu ambiëren. Zo blijkt uit woongedrag en dat gedrag leidt tot enige segregatie. Visies op segregatie - neoliberale, sociaaldemocratische en populistische - benadrukken voortdurend dat deze ernstige vormen aanneemt, en de framing ervan (bijvoorbeeld met het begrip getto) wordt steeds extremer. In werkelijkheid is er in Nederlandse en vergelijkbare steden om ons heen echter geen aanleiding voor deze interpretatie en framing. Dit betoogt Sako Musterd in zijn afscheidscollege.

Kerngegevens van evenement Nieuwe perspectieven op woonsegregatie
Datum 18 oktober 2019
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk

Segregatieniveaus zijn relatief bescheiden, schetst Musterd. Sterk negatieve framing stimuleert juist segregatie, uitsluiting, tweedeling, discriminatie, marginalisering, stigmatisering, angst, vervreemding, en de ontwikkeling van eerste- en tweederangs burgers. Wij moeten daar volgens Musterd niet voor willen kiezen; er is geen reden voor.

Geven segregatieniveaus naar land van herkomst (vooral niet-westers) en naar sociaaleconomische positie (vooral achterstand) aanleiding om anti-segregatiebeleid te ontwikkelen? Wanneer is segregatie een probleem? Als segregatie problematisch is, wat is dan de beste aanpak? Ruimtelijke interventie? Of een brede maatschappelijke aanpak? Musterd gaat in op al deze vragen, in steden in Nederland en een aantal vergelijkbare landen. Hij behandelt mechanismen die tot segregatie leiden, en schetst ook visies op segregatie en de wijze waarop segregatie geframed wordt. Hier blijkt vaak discriminatie en stigmatisering in het spel. Dat bevordert juist segregatie, aldus Musterd. Een confrontatie van kennis, inzicht, visies en framing geeft aanleiding te pleiten voor een meer ontspannen omgang met segregatie. Matching van huishoudens aan bij hen passende woonmilieus leidt tot segregatie. Maar alleen als deze problemen oproept die qua intensiteit en schaal grenzen overschrijden, is ingrijpen gewenst - ruimtelijk of niet-ruimtelijk.

Dhr. prof. dr. S. Musterd, hoogleraar Toegepaste sociale geografie en planologie: Nieuwe Perspectieven op Woonsegregatie.

Deelname

Toegang vrij

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 XM Amsterdam