Het evangelie van de sociologie verdient verkondiging, onnadrukkelijk en volhardend, ook bij onderwerpen als kunst, mecenaat en wetenschap. Dit stelt Bram Kempers in zijn afscheidscollege.

Detail Summary
Datum 22 november 2019
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
dhr. prof.dr. B. (Bram) Kempers
Bram Kempers (Eduard Lampe)

Heeft Rafaël in zijn wereldberoemde School van Athene alleen maar Griekse filosofen afgebeeld of ruimde hij ook plaats in voor theologen en dichters? Teksten, tekeningen en prenten geven aan dat hij inderdaad twee evangelisten heeft opgenomen in deze wandschildering. Theologie en filosofie hebben zich sinds de zestiende eeuw heel anders ontwikkeld. Er zijn vele disciplines waaronder kunstgeschiedenis, cultuursociologie en mediastudies bijgekomen die alle verhelderend zijn maar ook voor verwarring zorgen.

Er is dankzij het wetenschapsmecenaat van de moderne universiteiten gezorgd voor indrukwekkende intellectuele innovaties in onderwijs en onderzoek. Deze zijn volgens Kempers echter ten koste gegaan van de systematiek in vakken en faculteiten, niet zozeer waar het gaat om de natuur, maar juist waar mensen, maatschappijen en culturen in het geding zijn.

In het laatste deel van zijn afscheidscollege gaat Kempers in op het mecenaat van de moderne Universiteit van Amsterdam op het gebied van cultureel erfgoed, kunst en moderne media.

Dhr. prof. dr. B. Kempers, hoogleraar Sociologie van de kunst: Kunst, wetenschap en mecenaat. Van Rafaël, Michelangelo en Titiaan tot Alma, Van Houwelingen en Willems.

Toegang vrij

Aula - Oude Lutherse kerk