Annelies Moors gaat tijdens haar afscheidscollege in op de voortdurende strijd om ruimte te creëren voor onafhankelijk antropologisch onderzoek, met aandacht voor materiële en politieke aspecten, en voor de gevaren van top-down onderzoekmanagement. Daarbij pleit ze voor het erkennen van het belang van de pluriformiteit van de sociale wetenschappen.

Detail Summary
Datum 6 december 2019
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk

Ze schetst de inhoudelijke benadering waarbij ze zowel onderzoeken hoe bepaalde praktijken worden geproblematiseerd als hoe betrokkenen die praktijken zelf leven en beleven, aan de hand van voorbeeld uit Nederland als daarbuiten. Die gaan o.a. over gezichtssluiers, ongeregistreerde huwelijken, gemengde huwelijken, en sperma smokkel. Daarbij komt de wisselwerking van institutionele identiteitenpolitiek van bovenaf en hoe mensen daarop reageren aan de orde.

Mw. prof. dr A.C.A.E. Moors, hoogleraar Sociaal-wetenschappelijke studie van hedendaagse moslimsamenlevingen:  From Liberating Money to Liberating Sperm: Social Reproduction, Living Islam, and Palestinian Ethnography Revisited.

Toegang vrij

Aula - Oude Lutherse kerk