Forum Romanum (gezamenlijk dispuut van de UvA en de VU voor Romeins recht en Europese rechtsgeschiedenis) organiseert dinsdag 10 december a.s. een lezing. Studenten zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen (gratis).

Kerngegevens van evenement Byzantijns recht en Romeins recht in de negende eeuw
Datum 10 december 2019
Tijd 17:00 -19:00
Locatie Roeterseilandcampus - gebouw A
Ruimte REC A7.23

Gastspreker prof. dr. Bernard H. Stolte is emeritus hoogleraar Byzantijns recht aan de Rijksuniversiteit Groningen en was van 2007 tot 2012 directeur van het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome. Zijn publica­ties betreffen vooral het Byzantijnse recht, de tekstkritiek van het Corpus iuris, en de geschiede­nis van de Europese rechtswetenschap.

Byzantijns recht is Romeins recht in het Grieks. Achter deze op zichzelf juiste karakterisering gaat een reeks vragen schuil. Daarvan worden een aantal aan de orde stellen aan de hand van één voorbeeld, dat de positie van vrouwen betreft en waarin het Byzantijnse recht zijn eigen weg lijkt te zijn gegaan. Door dit voorbeeld te vervolgen in een reeks van teksten hoopt hij zijn toehoorders de weg te wijzen door het labyrint van deze Byzantijnse bronnen en overeenkomsten en verschillen tussen Rome en Byzantium duidelijk te maken.

17.00 Inloop met borrel
17.30-18.30 Aanvang vergadering / lezing gastspreker
18.30-19.00 Discussie

Voor meer informatie kunt u mailen naar h.de.jong@vu.nl.

Roeterseilandcampus - gebouw A

Ruimte REC A7.23