Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

De drievuldigheid van filosofie, populaire cultuur en politiek is als een oneindige relatie essentieel voor filosofie na de Tweede Wereldoorlog. Dit betoogt Josef Fruchtl in zijn afscheidscollege. De relatie tussen deze drie sferen is dan ook een gelaagde relatie van coëxistentie, conflict en samenwerking.

Kerngegevens van evenement De onmisbare relatie tussen filosofie, pop en politiek
Datum 10 september 2021
Tijd 16:30
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk

In zijn lezing bespreekt Fruchtl het verband tussen filosofie, populaire cultuur en politiek. Deze drie-eenheid is onmisbaar voor het vakgebied. Voor de generatie die na de Tweede Wereldoorlog is geboren, is dat niet alleen duidelijk op het niveau van de subjectieve en culturele ervaring, maar doet het er ook toe op het niveau van het filosofische denken zelf. 

De relatie tussen deze drie sferen is gelaagd in coëxistentie, conflict en samenwerking. Het denken van Theodor W. Adorno biedt hiervoor een verrassend en passend voorbeeld. De verwevenheid tussen filosofie, pop en politiek komt ook terug als de vraag aan de orde komt: "Een adequaat antwoord vereist ook hier niet alleen het perspectief van de praktische politiek en de cultureel-esthetische creativiteit, maar ook dat van de filosofische ontologie. Uiteindelijk is er geen definitieve relatie tussen deze sferen, en dus is er geen einde aan het uitzoeken van wat "een andere wereld" mogelijk maakt.

Prof. dr. J. Fruchtl, hoogleraar Filosofie van kunst en cultuur: ‘And No Ending: Philosophy, Pop and Politics’.

Wegens maatregelen rondom corona is een zeer beperkt aantal gasten uitgenodigd, er zijn daarom geen plaatsen meer beschikbaar in de Aula. U kunt de lezing hier volgen.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 XM Amsterdam