Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Toponderzoek en geavanceerde technologie - in combinatie met ontwikkeling van de markt - maken zeer grootschalig en economisch aantrekkelijk gebruik van zonne-energie mogelijk. Dit betoogt Wim Sinke in zijn oratie.

Kerngegevens van evenement De indrukwekkende opmars van zonne-energie
Datum 4 februari 2016
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
dhr. prof. dr. Winm Sinke, medewerker FNWI, hoogleraar Photovoltaic energy conversion
Fotograaf: Jeroen Oerlemans

Zonnestroom (photovoltaics; PV) is bezig aan een indrukwekkende opmars: wereldwijd én in Nederland. De markt groeit al decennialang met dubbele cijfers, de kosten zijn de afgelopen jaren spectaculair gedaald en de omzettingsrendementen stijgen gestaag. In Nederland kan zonnestroom inmiddels ruimschoots concurreren met consumentenprijzen van reguliere elektriciteit en ook zakelijke markten komen geleidelijk binnen handbereik. Op dit moment staat mondiaal ruim 200 gigawatt-piek (GWp) aan systemen opgesteld, die samen iets meer dan 1% van het mondiale elektriciteitsverbruik dekken. Dit groeit naar verwachting in de komende vijf tot tien jaar tot meer dan 1000 GWp (1 terawatt-piek; TWp). Dan begint eigenlijk pas het ‘echte werk’, stelt Sinke. Op langere termijn kan zonne-energie namelijk uitgroeien tot de allergrootste en bovendien duurzame, energiebron ter wereld. Wetenschap en technologie moeten dat mede mogelijk maken. Nanostructuren, nieuwe materialen en zeer grootschalige productie en installatie kunnen zorgen voor een verdubbeling van het rendement, een enorme verdere kostendaling en toepassingen in allerlei soorten en maten.

Dhr. prof. dr. W.C. Sinke, hoogleraar Photovoltaic energy conversion: Van toekomstdroom naar terawatts: wetenschap en technologie voor de eeuw van de zon.

Deelname

Toegang vrij

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam