Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Politieke theorie is de studie naar de rol van politiek in de samenleving. In zijn oratie betoogt Eric Schliesser dat de uitkomst van politiek handelen onzeker is, en onvoorspelbaar is voor de wetenschap.

Kerngegevens van evenement De onzekerheid van politiek handelen
Datum 5 februari 2016
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
dhr. prof. dr. Eric Schliesser, FMG, hoogleraar Politicologie, in het bijzonder Politiek theorie
Fotograaf: Dirk Gillissen

Politiek is de taak - waar mogelijk geleid en beperkt door de wetenschap en door gerechtigheid - van het genereren en faciliteren van de opvattingen en gewoonten die het, ondanks het bestaan van tegenstrijdige waarden en interesses, mogelijk maken nationale eenheid te bewaren. Omdat dit per definitie niet mogelijk is op basis van wetenschappelijke expertise, is een aanzienlijke rol weggelegd voor robuuste instituties en strategisch handelen.

Schliesser stelt dat drie (niet-triviale) groepen medeburgers het liberalisme niet als een waardige politieke optie beschouwen. Deze groepen zijn: de nieuwe generatie van jihadisten, die een symptoom zijn van de pijnlijke mislukking van onze maatschappij om voor iedereen een aantrekkelijk perspectief van het goede te bieden; de populisten, die beweren dat alleen zij weten wat goed is voor het volk en mensen tegen elkaar opzetten; de plutocraten en hun technocratische intellectuelen, die de kiezers wantrouwen en liever op experts vertrouwen. Als het ‘Westen’ en, nog belangrijker, haar liberale waarden een haalbare optie vertegenwoordigen in de politieke theorie, dan is nu een geschikt moment voor strategische reflectie. Schliesser illustreert zijn betoog met de analyse van Spinoza en Hume van de moord op de gebroeders De Witt (1672).

Dhr. E.S. Schliesser, hoogleraar Politicologie, in het bijzonder Politieke Theorie: Uncertainty, Politics, and Barbarism.

Deelname

Toegang vrij

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam