Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Om de vooruitzichten voor patiënten met lymfklierkanker en chronisch lymfatische leukemie te verbeteren is meer onderzoek nodig naar wat er misgaat in de tumorcel. Dit stellen Arnon Kater en Marie José Kersten in hun dubbeloratie.

Kerngegevens van evenement Naar betere vooruitzichten voor patiënten lymfklierkanker
Datum 31 maart 2016
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
mevr. prof. dr. Marie José Kersten, hoogleraar AMC, Inwendige geneeskunde, i.h.b. Klinische Hematologie
Fotograaf: Dirk Gillissen

Hoewel de kennis van wat er precies misgaat in lymfklierkankercellen exponentieel toeneemt, krijgen de meeste patiënten op dit moment nog toxische en weinig selectieve chemotherapie. Als het aan Kater en Kersten ligt, gaat dat de komende jaren veranderen; er komen nu al steeds meer gerichte tumorremmers beschikbaar.

dhr. prof. dr. Arnon Kater, hoogleraar AMC
Fotograaf: Dirk Gillissen

In de oratie komt ook de paradoxale relatie aan bod die lymfklierkankercellen onderhouden met het afweersysteem: hun groei wordt erdoor gestimuleerd, maar tegelijkertijd kunnen gezonde afweercellen - mits op de juiste wijze geactiveerd - de kankercellen opruimen. Het is dan ook de missie van Kater en Kersten om nieuwe behandelingen te ontwikkelen die van dit principe gebruikmaken. 

Dhr. prof. dr. A.P. Kater, hoogleraar Inwendige geneeskunde, in het bijzonder translationele hematologie, en mw. prof. dr. M.J. Kersten, hoogleraar Inwendige geneeskunde, in het bijzonder klinische hematologie: Paradoxen over-leven.

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam