Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Ons vermogen tot moreel besef is een aanpassing die ons in staat stelt samen meer te bereiken dan alleen. Maar ons moreel vermogen is niet alleen maar mooi, stelt Matthijs van Veelen in zijn oratie. Hij betoogt dat het ook tekenen vertoont die erop duiden dat onze moraal niet ontsnapt aan de spanning tussen collectief en eigen belang.

Kerngegevens van evenement De evolutie van goed en kwaad
Datum 6 april 2016
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
Matthijs van Veelen
Fotograaf: Marieke Wijntjes

Mensen zijn dol op goed en kwaad. Van onze dagelijkse roddel tot de epische verhalen, alles wat we zeggen is doorspekt met waardeoordelen. Ons talent voor goed- en afkeuren – variërend van een opgetrokken wenkbrauw tot gerechtelijke uitspraken – is net zo menselijk als ons talent voor taal en rekenen.

Van Veelen vraagt zich af hoe dat zo gekomen is. Hoe kan het dat de evolutie ertoe heeft geleid dat wij zo gepreoccupeerd zijn met goed en kwaad? Waarom is onze hardware – de hersenen – toegesneden op het vormen van oordelen en afwegen van belangen? En bestaat er ook goed en kwaad in andere dieren? Zijn mieren altruïstisch? Zijn chimpansees morele wezens? Kan een hond eerlijk zijn?

In het selectieproces zijn volgens Van Veelen verschillende ingrediënten van belang. Populatiestructuur, herhaalde interactie en partnerkeuze spelen allemaal een rol. Bovendien blijkt dat er tussen die verschillende selectiedrukken interessante interacties kunnen bestaan.

Dhr. prof. dr. C.M. van Veelen, hoogleraar Evolutie & Gedrag: Goed en Kwaad: wat is het en waar komt het vandaan?

Deelname

Toegang vrij

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam