Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

In Sovjet- en post-Sovjet-Rusland bestaat een aanhoudende trend om de nationale en publieke herinnering te sturen door controle, overname, of onderdrukking van de herinnering aan de door de staat verrichtte terreur. Tijdens haar oratie belicht Nanci Adler een aantal van de uitdagingen die zich voordoen bij het streven naar recht in relatie tot regimewisselingen.

Kerngegevens van evenement Het sturen van herinneringen aan de Sovjet-Unie
Datum 14 april 2016
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
mw. prof. dr. Nanci Adler, hoogleraar FGw, Herinnering geschiedenis en recht in relatie tot regimewisselingen
Fotograaf: Dirk Gillissen

Miljoenen Sovjetburgers kregen tussen de jaren 1920 en 1950 het politiek etiket ‘vijand van het volk’ opgeplakt. Zij werden gearresteerd door Stalins geheime politie en geëxecuteerd, of afgevoerd naar verre plekken in het Russische Rijk voor het verrichten van dwangarbeid. Hun werk bestond uit het mijnen van nikkel en goud, het graven van kanalen, de aanleg van wegen en spoorwegen, maar hun eigenlijke lot was dat velen zouden wegkwijnen van honger, kou, ziekte en/of uitputting.    

Het verschijnsel om de nationale en publieke herinnering te sturen door controle, overname, of onderdrukking van de herinnering aan deze door de staat verrichtte terreur, is niet alleen uniek voor Rusland, zo stelt Adler. Het is typerend voor vele voormalige, en nog-steeds repressieve samenlevingen, die niet kunnen, niet willen, of terughoudend zijn met het omarmen van transitional justice-maatregelen.

Mw. N. Adler, hoogleraar Herinnering, geschiedenis en recht in relatie tot regimewisselingen: Re-membering History in Post-Soviet Russia: A Case Study in Challenges to Transitional Justice.

Deelname

Toegang vrij

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam