Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Eenduidige, actiegerichte kwaliteitsinformatie is noodzakelijk om de kwaliteit van zorg te evalueren en te verbeteren, betoogt Nicolette de Keizer in haar oratie. Door zorginformatiesystemen met behulp van informatie- en terminologiestandaarden transparant en toegankelijk te maken hoeft dit niet tot extra registratielast te leiden.

Kerngegevens van evenement Naar transparante zorg en zorginformatiesystemen
Datum 22 april 2016
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
Keizer, Nicolette de, hoogleraar AMC, Medische Informatiekunde, in het bijzonder evaluatie van zorg en zorginformatiesystemen
Fotograaf: Dirk Gillissen

Kwaliteitsregistraties met transparante zorginformatie zijn belangrijk om de kwaliteit van zorg te meten. De Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE)-registratie is een van Nederlands oudste en meest succesvolle kwaliteitsregistraties. Volgens De Keizer hebben verschillende stakeholders - patiënten, verzekeraars, toezichthouders en zorgverleners - verschillende doelen met kwaliteitsinformatie en moeten zij dus ook over verschillende kwaliteitsindicatoren beschikken.

Het evalueren van de zorg uitsluitend op uitkomstmaten geeft zorgverleners te weinig aangrijpingspunten om de zorg te verbeteren. De Keizer meent dat met behulp van actiegerichte, eenduidige en relevante structuur- en procesindicatoren de zorg van een ‘black box’ naar een glazen huis kan worden getransformeerd. Huidige zorginformatiesystemen zoals elektronische patiëntendossiers zijn volgens de Keizer vaak niet geschikt om automatisch de gegevens te genereren die nodig zijn voor de berekening van kwaliteitsindicatoren.

Voor de implementatie van de informatie- en terminologiestandaarden hebben zorgverleners onderwijs en ondersteuning nodig op het terrein van gebruiksvriendelijk registreren.

Mw. prof. dr. N.F. de Keizer, hoogleraar Medische Informatiekunde, in het bijzonder evaluatie van zorg en zorginformatiesystemen: Van black box naar glazen huis. Transparante zorg en zorginformatiesystemen.

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam