Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Patiënten met slaapapneu zullen in de toekomst vooral met op het individu toegesneden maatwerk behandeld, bijvoorbeeld met tandheelkundige protheses, moderne vormen van chirurgie en positietherapie, zenuwstimulatie en combinaties ervan. Deze behandelvormen zullen de standaardbehandeling van slaapapneu met Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) ten dele verdringen. Dit stelt Nico de Vries in zijn oratie.

Kerngegevens van evenement Behandeling slaapapneu wordt op individu toegesneden maatwerk
Datum 20 mei 2016
Tijd 16:00
Locatie Aula - Oude Lutherse kerk
Ruimte Locatie
Vries, Nico de, hoogleraar ACTA, Bijzondere leerstoel Tandheelkundige Slaapgeneeskunde
Fotograaf: Dirk Gillissen

Slaapapneu, een aandoening waarbij de bovenste luchtweg tijdens de slaap dichtvalt, komt in Nederland bij circa vierhonderdduizend mensen voor. Patiënten met deze aandoening zijn overdag, zonder behandeling, vaak zeer slaperig met alle gevolgen van dien voor hun prestaties en algehele welbevinden. De aandoening wordt voornamelijk behandeld met Continuous Positive Airway Pressure (CPAP), een masker dat patiënten tijdens de slaap dragen en waarbij door middel van continue positieve druk, de bovenste luchtweg wordt opengehouden. Ongeveer 35% van de patiënten kan deze behandeling niet verdragen. Andere patiënten gebruiken het masker wel, maar niet zeven dagen per week en niet de hele nacht. Daarnaast ervaart een groot deel van de patiënten de behandeling niet als patiëntvriendelijk. Deze patiënten hebben nog steeds een serieuze aandoening en bij hen is een andere behandeling noodzakelijk.  

Er bestaan verschillende alternatieve vormen van behandeling van slaapapneu, zoals tandheelkundige protheses, moderne vormen van chirurgie en positietherapie, zenuwstimulatie en combinaties ervan. Deze ontwikkelingen passen volgens De Vries in het tijdsbeeld van op het individu toegesneden maatwerk, zoals dat ook in andere domeinen van de geneeskunde plaatsvindt. 

Dhr.  prof. dr. N. de Vries, bijzonder hoogleraar Tandheelkundige slaapgeneeskunde: The End of CPAP?

Deelname

Toegang vrij

Aula - Oude Lutherse kerk

Ruimte Locatie

Singel 411
1012 XM Amsterdam